Zeljko Lukunic/PIXSELL

DOĆI ĆE DAN KAD ĆE ‘SLAMATI’ JEZIK NA OVOM HRVATSKOM PREZIMENU: Nitko nije oduševio tako svijet kao ova klinka iz Hrvatske, a to nije sve…

Autor: Andrija Kačić Karlin

„Doći će dan kad će Švicarci i Austrijanci slamati jezik izgovarajući prezime Kostelić i kad će se hrvatska zastava vijoriti na pobjedničkom postolju. I na Svjetskom kupu i na Olimpijskim igrama i svjetskim smotrama”, proročanski je govorio krajem prošlog stoljeća Ante Kostelić. Ispao je vizionar, svojim trudom, trudom svoje djece, radom i sustavnošću.

Dani su Zimskih olimpijskih igara. A nama same naviru uspomene, one od prije točno 20 godina. Da, jasno je. Janica Kostelić i četiri olimpijske medalje u Salt Lake Cityju na Igrama. Od toga – tri zlatne.

Kako je lijepo kada se imamo s čime predstaviti u svijetu. Kao što smo se predstavljali s Janicom Kostelić, jednom od najuspješnijih sportašica svih vremena. Da se razumijemo, svjetskih sportašica.

Nitko kao Janica

Janica Kostelić je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. K tome, osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

Idemo dalje, ono što nas ovih dana najviše dira, a to su uspomene. Da, to su 29. zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityu 2002. godine. Koje su okupile sportaše iz 77 nacionalnih olimpijskih odbora, a natjecanja su održana u 15 sportova sa 78 sportskih disciplina. Među 2.399 natjecatelja, od kojih 886 sportašica, nastupilo je i 14 hrvatskih sportaša koji su se natjecali u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, bobu i klizanju.

Igre je pratilo 8.730 novinara (2.661 iz tiska i 6.069 iz elektroničkih medija). Volontiralo je 22.000 osoba. Igre je otvorio američki predsjednik George W. Bush, a olimpijski su plamen zapalili američki hokejaši na ledu, osvajači zlatnog olimpijskog odličja u Lake Placidu 1980. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je Jim Shea (skeleton), a u ime sudaca Allen Churs (alpsko skijanje).

A cijele igre obiležila je – Janica Kostelić. S nevjerojatnom serijom trijumfa. U Salt Lake Cityu svijet je u punom sjaju upoznao novu skijašku kraljicu Janicu Kostelić koja je osvojila čak četiri olimpijska odličja – tri zlatna i jedno srebrno.




Janica je stigla u Salt Lake City potpuno pripremljena, svježa i motivirana demonstrirajući izvrsnu formu u svom prvom treningu, koji joj je dao dodatnu snagu i optimizam za prve utrke.

U pretrpanom rasporedu Igara Janica je odlučila propustiti spust kako bi se mogla potpuno usredotočiti na kombinaciju, u kojoj je slovila kao najveća favoritkinja. Kasnije je to Janica potvrdila na stazi. S dvije odlične utrke u kombinacijskom slalomu i sigurnom vožnjom u kombinacijskom spustu osvojila je prvu medalju u povijesti hrvatskog skijanja i prvu hrvatsku medalju na zimskim olimpijskim igrama.




U svojoj prvoj izjavi nakon ostvarenja zlatnog olimpijskog sna Janica Kostelić je izjavila: “Još nisam svjesna veličine uspjeha, sve mi je kao u magli. Kao što je Ivica rekao nakon svoje prve pobjede u Aspenu, da mu još nije jasno što je napravio, tako se i ja sada osjećam. Nakon što se promijenio raspored natjecanja nisam baš bila sretna, jer kada prvo odvezeš spust, u slalomu možeš i malo kalkulirati. Ali ovako sam u slalomu “stisnula gas” i dala sve od sebe pa mislim da je to bilo jako dobro. Na treningu baš nisam dobro vozila spust, bila sam puno sporija od Goetschl i Ertl pa nisam bila sigurna da li je prednost u slalomu dovoljna. Spust staza nije previše teška, samo je trebalo pripaziti na tri skoka. Više me je bilo “frka” prije druge vožnje slaloma, ali na kraju je sve ispalo dobro i nevjerojatno.”

https://www.youtube.com/watch?v=Z36clvePvnk

Janica je odlično odvozila i superveleslalom, u kojem je za samo 0,05 stotinki zaostala za pobjednicom Talijankom Danielom Ceccarelli. Nakon brzih, na program su došle tehničke discipline: Janica je najprije u slalomu osvojila prvo mjesto pobijedivši Francuskinju Lauru Pequegnot za 0,07 sekundi, da bi slavodobitnu seriju završila najboljim vremenima u obje veleslalomske vožnje osvajanjem treće zlatne i svoje četvrte medalja u Salt Lake Cityu.

S četiri medalje, zlatom u alpskoj kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu na XIX. zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu naša najbolja skijašica uspjela je preteći jedinu dvojicu skijaških velikana koji su od 1924., kada su u Chamonixu održane Prve zimske olimpijske igre, osvojili tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama – Austrijanca Tonija Sailera (1956. Cortina d’Ampezzo) i Francuza Jean-Claudea Killyja (1968. Grenoble).

Tvorac hrvatskog skijaškog čuda, Ante Kostelić, brišući suze radosnice nije skrivao emocije nakon svih ovih dogđaja. Govorio je:

“Mislim da je dozvoljeno plakati u ovim trenucima, jer ne osvajaju se olimpijske medalje tako često, a zlatne pogotovo. Što reći nego da je s ovim medaljama, uz osvojeni Svjetski kup prošle godine, Janica ostvarila naše snove. Svi su nakon slaloma rekli da je na strmini Janica izgledala kao prošle godine. Za spust nije bila potpuno nespremna, jer smo mi pomalo trenirali i spust, nismo ga vozili iz poznatih razloga, ali smo ga trenirali baš zbog ove današnje utrke. Ovo je veliki poticaj za daljnja natjecanja na Olimpijskim igrama. Nismo još sve rekli.”

Vođa hrvatske skijaške ekipe i direktor hrvatske skijaške eprezentacije Vedran Pavlek, također nije skrivao oduševljenje Janičinim uspjehom:

“Ovo je ogroman uspjeh Janice i kako mi kažemo “sedam patuljaka” čija imena također treba spomenuti. Ante Kostelić, Jure Hafner-serviser koji je dva dana u vreći spavao u šatoru za pripremu skija, trener Slaven Petrović, fizioterapeut Miodrag Radić, liječnik Željko Šućur i glasnogovornik Ozren Muller. Ovo je uspjeh u vrlo zahtjevnoj disciplini, jer voziti slalom i spust u istom danu je vrlo naporno i fizički i psihički, ali ovo je ogroman poticaj Janici i Ivici za daljnja natjecanja”.

Nepatvorena sportska povijest i naša Janica Kostelić. Neponovljivo i nezaboravno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.