Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Dalić se mogao kockati, ali da je to učinio prije, Hrvati bi ga pribili na ‘križ’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Glavna tema oko hrvatske reprezentacije jest – jesmo li propustili napraviti istinsku smjenu generacija za ovaj Euro? Kao krucijalna tema sama po sebi nametnula se zbog lošijih partija naših “senatora”, dosadašnje dvije utakmice protiv Španjolske (0-3) i Albanije (2-2) zaista su pokazale da oni najiskusniji nisu najbolji.

Pa se mnogi pitaju, je li trebalo na Euro otići s kud i kamo pomlađenom momčadi? Odgovor je trebao biti davno riješen. Da bi se na Euro otišlo s mlađom postavom onda se istinska smjena generacija trebala činiti kroz kvalifikacije. No, kako smo u tim kvalifikacijama šepali, ta jedva smo se izvukli, a veterani su podnijeli fini teret, tako je nestala mogućnost složiti mlađu reprezentaciju.

K tome, vijesti su govorile da je Modrić dobar, iako igra malu minutažu u Realu, kako Kovačić sjaji u Cityju ali je rijetko igrač odluke, dočim vijesti o Brozoviću sa Srednjeg istoka stižu na kapaljku. On igra, ali na pet puta slabijoj razini nego što je bilo talijansko prvenstvo. Za pet puta veću plaću. K tome, znamo koliko je dugo (kratko) trajao oporavak Ivana Perišića. Pametnome dosta.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Baturina i ekipa mogu potegnuti

Nije da nemamo zamjene za spomenute igrače. U epizodnim uloga, a u kvalifikacijama Sučić se profilirao kao izvrstan organizator igre, Pjaca se u Rijeci oporavio i sjajio na turniru u Egiptu, Baturina je pravi debitant ali je imao odličnu sezonu, a Marco Pašalić se već dugo nameće, a Mario Pašalić još uvijek je pričuva koja se tek redovito koristi.

Kada se situacija već tako razvila bilo se teško odlučiti odbaciti „senatora„ ili „senatore„. I priznajmo, da se to dogodilo, da smo protiv Španjolske dogodilo isto što se i dogodilo, ali s mladim igračima, Dalić bi opet bio pod paljbom. Svi bi ga šamarali zašto se odrekao najiskusnijih i najboljih. Takvi smo – kakvi smo.

Međutim, da ovoj momčadi treba osvježenje već dugo potvrđuju zadnje utakmice. One na egipatskom turniru, pa prijateljske protiv Makedonaca i Portugalca. kadgod bi mlađi ušli igra bi nam dobila na ritmu i kretanjima. Odavno znamo da igramo jako spor nogomet u kojem smo se dosad izvrsno snalazili. Sada to više ne prolazi, zacijelo nas se dobro snimilo, ali i niti ostatak momčadi, oni mlađi koji dobiju startnu priliku malo toga pokažu.

Dalić: ‘Bili smo najbolji u Europi, sad smo najgori, a protiv Albanije se dogodilo nešto čudno’




Rezervisti su gladni

Pa ispada da rezervisti najviše daju u najmanje minuta. A rezervisti su redom oni mlađi, gladniji i željniji. Neka je to i na podsvjesnoj razini, činjenica jest da su Sučić i Budimir preokrenuli utakmicu protiv Albanije, da je Mario Pašalić bio odličan, a Baturina prodoran u nekoliko minuta poput oštrice. No, možemo gledati ovako.

Primiti gol u sudačkoj nadoknadi pri 2-1 vodstvu iz doslovce protunapada isto može svjedočiti da ni rezervisti nisu donijeli stabilnost u čuvanju rezultata. Donijeli su druk u napadu, ali kada se trebalo obraniti – tu nitko nije bio dobar.




Ova opširna tema traži veliku analizu. A promjene će doći same po sebi, biologija je neumitna. Samo se još jednom pitajmo, da smo krenuli s mladima i imali samo bod iz dvije utakmice sve bi bilo isto. Zlatko Dalić bio bi na križu, pokraj njega ne bi razapeti bili „senatori„ nego klinci. Sve ostalo su naklapanja ljudi koji se prave generalima nakon bitke.

Imamo situaciju koja zapravo i nije tako crna. Makar nam suparnici bili Talijani tko kaže da mi nemamo igrače koji ih mogu zaskočiti. I one stare i one mlađe. Da bi se prošlo dalje nekoga trebaš dobiti u tri pokušaja. A kad to ne uspiješ mirne duše odeš kući. Jednostavno znaš – nisi zaslužio. Bio mlad ili star.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.