Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Hrvatska bez pobjede u šokantnoj drami: Užas za Vatrene, kakav neobjašnjiv poklon u zadnjim minutama

Autor: K.I./I.K.

HRVATSKA – ALBANIJA 2:2

HRVATSKA: Livaković – Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Majer, Petković, Kramarić

ALBANIJA: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Laci – Asani, Manaj, Bajrami

Golove iz Hamburga pogledajte – OVDJE.

Hrvatska je ostala bez pobjede protiv Albanije u drugom kolu u svojoj skupini na Euru u Njemačkoj, s 2:2 na semaforu na kraju susreta. Nakon slabog prvog poluvremena u Hamburgu, Vatreni su se u nastavku jako podignuli i izveli su preokret na 2:1, ali onda je na samom kraju zakazala hrvatska obrana, što je Klaus Gjasula iskoristio golom za poravnanje na završnih 2:2.

Prije toga, za Albaniju je u prvom poluvremenu strijelac bio Qazim Laci (11′), a slijedio je hrvatski preokret golom Andreja Kramarića u 74. i autogolom Klausa Gjasule u 76. minuti. Hrvatska je poslije tog preokreta već bila pred pobjedom, no ipak nije izdržala do kraja.

Poslije ovakvog raspleta utakmice u Hamburgu, Vatreni će sada imati imperativ pobjede protiv Italije u ponedjeljak u Leipzigu, u trećem kolu u ovoj grupi.







Slabih prvih 45 minuta

Prvo poluvrijeme protiv Albanaca bilo je jako razočaravajuće za Vatrene. Rano su primili gol, već u 11. minuti, a nakon toga nije bilo pravog oporavka i povratka u utakmicu do kraja prvog dijela. Štoviše, po stvorenim velikim prilikama, bila je sretna okolnost da se na odmor i dogovor u svlačionicama otišlo sa samo 1:0 za Albaniju. Nakon primljenog ranog gola, Dominik Livaković spasio je Hrvatsku u dvije velike opasnosti u kojima su Albanci mogli doći do nove realizacije.

U 11. minuti Vatrene je pogodio šok nakon što se na semafor upisao Qazim Laci. Albanski reprezentativac ubacio se između Marcela Brozovića i Josipa Šutala, u situaciji u kojoj mu je Brozović bio nedovoljno blizu, a slijedio je udarac glavom koji Livaković nije uspio zaustaviti. Bio je to pretrpljeni rani udarac za Hrvatsku, a pokazalo se da nije bilo oporavka do kraja prvog dijela.

U nastavku prvog poluvremena Albanci su imali dvije velike šanse u kojima su Vatrene spasile Livakovićeve obrane. U 31. minuti, Asllani je pucao nogom nakon što je pogrešku u pokušaju zaustavljanja dodavanja imao Josip Šutalo, a taj ‘zicer’ za Albance prošao je sa spasom za Hrvatsku uz odličnu reakciju golmana Vatrenih. U sudačkoj nadoknadi na kraju prvog poluvremena je opasni udarac imao Manaj, pucao je glavom, no Livaković je i tom prilikom bio na pravom mjestu, ostavljajući Hrvatsku na minimalnom zaostatku poslije prvih 45 minuta.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Hrvatska zaprijetila rano u nastavku

Na drugoj strani, tijekom prvih 45 minuta izostale su prave prijetnje albanskim vratima. Hrvatske akcije su se uglavnom zaustavljale na obrani Albanije, koja je potom prijetila bijegom u kontru, a ako je nešto i prošlo, ostalo je bez realizacije. Najviše se pamte po jedan udarac glavom Petkovića i Kramarića, međutim, u oba slučaja je igra bila prekinuta odlukom sudaca. Kod Petkovićevog udarca radilo se o dosuđenom zaleđu, a kod Kramarićevog pokušaja pri kraju prvog poluvremena bio je dosuđen prekršaj u napadu.

Hrvatska je ušla u drugo poluvrijeme s dvije izmjene. Zamijenjeni su Majer i Brozović, ušli su Mario Pašalić i Luka Sučić, a upravo Sučić imao je najbolju priliku za Hrvatsku u dotadašnjem tijeku utakmice. Nakon lijepe akcije Vatrenih, došao je do prostora za udarac na desnoj strani kaznenog prostora, pucao je opasno, no Strakosha je zaustavio prijetnju koja je ‘mirisala’ na hrvatsko poravnanje na 1:1.

U nastavku pritiska Vatrenih, nova prijetnja za albanski gol dogodila se u 58. minuti. Luka Modrić ubacio je iz kuta, na prvoj stativi je do lopte došao Josip Šutalo, a Šutalov snažan udarac glavom iz blizine nije bio dovoljno precizan. Lopta je otišla pokraj gola, Albanci su mogli odahnuti, na semaforu je ostalo 1:0 u njihovu korist. Nije bilo promjene ni nakon nove lijepe šanse za Hrvatsku. Mario Pašalić je na desnoj strani kaznenog prostora pucao glavom u 69. minuti, a i taj udarac završio je pokraj vrata.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Sjajan nalet Vatrenih

Bila je to najava pravih stvari koje su slijedile ubrzo, nakon što je Zlatko Dalić uveo novog aduta ulaskom Ante Budimira umjesto Brune Petkovića u napadu. Hrvatska je prijetila sve opasnije, a to je naplatila s dva gola i dolaskom do preokreta na 2:1 u razmaku od samo nekoliko minuta.

Vatreni su se vratili poravnanjem na 1:1 u 74. minuti. Nakon što ga je pronašao Budimir, Andrej Kramarić pokazao je svoju klasu za zabijanje golova krasnim udarcem u bliži kut na lijevoj strani 16-erca, što je Strakoshu ostavilo ‘na krivoj nozi’, bez prave šanse za obranu. Hrvatska se tim golom dodatno podignula, a ubrzo je i ponovno slavila.

Bilo je to u akciji u 76. minuti. Kramarić je pronašao Budimira, a slijedilo je Budimirovo dodavanje do Luke Sučića koji je potegnuo udarac u hrvatskom dolasku do preokreta na 2:1. Na kraju je ostao upisan autogol Gjasule koji je nakon bloka poslao loptu u albansku mrežu, no više od onog tko je zabio, važnije je bilo da je na semaforu u Hamburgu upisana prednost u korist Vatrenih.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Pad na kraju

Nakon uzleta i preokreta na 2:1, Hrvatska je u završnici utakmice imala kiks u obrani koji je Albancima otvorio vrata poravnanja na 2:2 na kraju susreta. Strijelac za konačni rezultat bio je Gjasula, a nakon toga, Albanija je prijetila i u nastavku sudačke nadoknade, no nije bilo nove promjene rezultata.

Na kraju, koju sekundu prije završetka utakmice, šansa se otvorila i na drugoj strani, u korist Vatrenih. Pucao je Mateo Kovačić, a udarac je zaustavio Strakosha koji je u drugom poluvremenu imao dosta posla.

Hrvatska je, tako, sada s jednim osvojenim bodom u prva dva kola, a protiv Italije u ponedjeljak u Leipzigu slijedi napad na sva tri. U borbi za prolazak dalje, Vatreni su sada u teškoj poziciji i čeka ih napeta borba u posljednjem kolu u kojem će pasti odluka o putnicima u osminu finala.

_____________________________

90’+8 – Kraj utakmice nakon baš lude završnice. Na semaforu je na završetku susreta ostalo 2:2!

90’+8 – Kovačić je pucao, Strakosha brani, Albanci su se izvukli!

90’+6 – Opet prijete Albanci, Hrvatska je bila na iskušenju, ali ostaje 2:2!

90’+5 – GOL, Albanija je izjednačila na 2:2! Albance je u egal vratio Klaus Gjasula.

90′ – Livaković je obranio opasni udarac Hoxhe, igrača Dinama, a u nastavku akcije pretrpio je neugodni udarac u glavu u naletu albanskog igrača. Nastradao je nos, ali Livaković ide dalje, završit će utakmicu.

89′ – Strakosha je zastavio neugodni udarac Martina Baturine koji je pucao nakon lijepog prodora. Bila je to krasna akcija još jednog hrvatskog aduta koji je ušao u drugom poluvremenu.

88′ – U samoj smo završnici utakmice. Modrić je pucao izvan 16-erca, bila je to nova prijetnja Vatrenih, otišlo je ne tako daleko pokraj gola!

80′ – Sada se podignula i atmosfera na tribinama, čuje se glasna pjesma hrvatskih navijača!

76′ – Hrvatska je okrenula, na kraju se piše autogol Gjasule koji je skrenuo loptu u albansku mrežu, službeno nije upisan Sučićev gol, ali najvažnije je da je na semaforu 2:1 za Vatrene!

76′ – GOOOOOOOLLLLLL! Luka Sučić zabio je za preokret!

75′ – Hrvatska je mogla do brzinskog preokreta! Mario Pašalić utrčao je u kazneni prostor, ali u presudnom trenutku mu je pobjegla lopta koju je uspio pokupiti Strakosha.

74′ – Kramarić je pokazao svoju klasu, krasno je pogodio u bliži kut s lijeve strane 16-erca!

74′ – GOOOOOOOLLLLLL! Andrej Kramarić zabio je za Hrvatsku, na semaforu je 1:1!

69′ – Ante Budimir ušao je umjesto Brune Petkovića.

69′ – Mario Pašalić je opet zaprijetio! Perišić je centrirao s lijeve strane, Pašalić je na drugoj stativi došao do lopte i pucao je glavom, ali otišlo je pokraj vrata.

68′ – Strakosha je ‘pročitao’ Juranovićev centaršut s desne strane, lako je pokupio loptu.

67′ – Albanija je nakon osvojene lopte na svojoj polovici krenula u kontru. Vukao je Bajrami koji je sve pokušao završiti sam, no njegov udarac otišao je pokraj vrata.

63′ – Asllani je pokušao udarcem malo izvan 16-erca, Livaković je bez puno problema obranio šut kod kojeg je albanski reprezentativac imao dosta prostora.

61′ – Pucao je Perišić, udarac izvan kaznenog prostora je od albanskog bloka završio u rukama golmana Strakoshe.

58′ – Šutalo je zaprijetio nakon kornera! Luka Modrić ubacio je iz kuta, stoper Vatrenih bio je na prvoj stativi, no taj udarac iz blizine otišao je pokraj albanskih vrata.

57′ – Još jedno ubacivanje prema Petkoviću koji je pucao glavom, a lopta se u albanskom bloku u zračnom duelu odbila u korner.

54′ – Mario Pašalić pucao je glavom, otišlo je pokraj gola.

53′ – Kovačić je pucao s ruba kaznenog prostora, lopta je od Lacijevog bloka završila u rukama Strakoshe.

52′ – Gvardiol je bio u prodoru po lijevoj strani, pao je prije ulaska u 16-erac, no po sudačkoj procjeni, to nije bio prekršaj. Uzaludni su bili Gvardiolovi prosvjedi.

50′ – Sučić je opasno pucao nakon lijepe akcije Vatrenih, Strakosha je spasio Albance!

47′ – Juranović je s desne strane ubacio u 16-erac, Petković je došao do lopte i pucao glavom, ali udarac u zračnom duelu nije bio dovoljno snažan. Strakosha je lako pokupio loptu.

46′ – Ušli smo u drugih 45 minuta u Hamburgu!

46′ – Hrvatska u drugo poluvrijeme ulazi s dvojicom novih igrača. Zamijenjeni su Majer i Brozović, a u igri su Mario Pašalić i Luka Sučić.

45’+2 – Završeno je prvo poluvrijeme u kojem je Albanija zabila jedan, a mogla je postići i više golova.

45’+2 – Kramarić je opasno pucao glavom, Strakosha je jedva obranio, ali da je i bio gol, ne bi bio priznat jer je dosuđen Kramarićev prekršaj u napadu.

45’+1 – Opet su zaprijetili Albanci! Manaj je glavom pucao iz blizine, ali srećom za Vatrene, opet je Dominik Livaković bio na mjestu i obranio je još jednu veliku šansu Albanije. Opasno ‘pliva’ hrvatska obrana, dogodilo se to i u ovoj situaciji u kojoj je Manaj ostao sam u 16-ercu.

45′ – Kramarić je na ulasku u sudačku nadoknadu probao zaprijetiti golu Albanije, no nije bilo pravog udarca. Strakosha je to lako pokupio na vratima Albanaca.

43′ – Kramarić je ubacivanjem s desne strane pronašao Majera, čiji je udarac glavom otišao pokraj gola, barem po mišljenju sudaca. Činilo se da je albanski igrač koji je bio u duelu s Majerom posljednji dirao loptu, no suci to nisu tako vidjeli pa nije bilo ubacivanja iz kuta za Vatrene.

40′ – Albanci nakon ranog vodstva čekaju svoje nove prilike iz kontre. Skoro su pobjegli u još jednu nakon osvojene lopte, no Vatreni su ih ovom prilikom ipak zaustavili – bez dolaska do nove šanse kakvu je 10-ak minuta ranije imao Asllani, sa sjajnom Livakovićevom obranom.

36′ – Kramarić je u prodoru izborio slobodan udarac s lijeve strane hrvatskog napada. Modrić je iz tog ‘slobodnjaka’ ubacio neugodno za albansku obranu, ali najbliži lopti bio je golman Strakosha koji je otklonio hrvatsku prijetnju ‘boksanjem’ lopte. Izbacio ju je izvan svojeg 16-erca.

31′ – Livaković je spasio Vatrene! Asllani je došao do ‘zicera’ nakon pada Šutala koji je pokušao zaustaviti albansko dodavanje, ali sve je izvukao golman Vatrenih u situaciji u kojoj su Albanci lako mogli doći do 2:0.

29′ – Hysaj je zaprijetio Vatrenima udarcem isprve lijevom nogom. Nije bio precizan, snažno je pucao pokraj i iznad gola, ali i dalje je puno problema u obrani Vatrenih sa šansama koje se otvaraju za protivnike.

26′ – Evo i šanse za Hrvatsku – Majer je nabacio, a Petković glavom pucao preko gola! No, dosuđeno je zaleđe, koje je nakon pogleda na ponovljenu snimku izgledalo sporno.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

24′ – Prošla je prva polovica prvog poluvremena, a još se čeka udarac koji bi zabrinuo albanskog čuvara mreže.

20′ – Šutalo je uklizavanjem i izbijanjem lopte zaustavio Bajramijev nalet u kontri, a na drugoj strani, pucali su Kovačić i Brozović. Kovačićev udarac završio je u albanskom bloku, dok Brozović u nastavku akcije nije bio precizan. Lopta je završila pokraj gola.

18′ – Hrvatska je u posljednju minutu-dvije preuzela inicijativu nakon šoka zbog primljenog gola, ali još nedostaje prava prijetnja za Strakoshu na vratima Albanije.

15′ – Albanci su još jednom zaprijetili, Bajrami je pucao u vanjski dio mreže, ali očito uz blok u hrvatskoj obrani s obzirom na to da je bio dosuđen korner za Albaniju.

11′ – Najbliže strijelcu bio je Marcelo Brozović, ali ne dovoljno blizu nakon što se albanski strijelac uvukao između njega i Josipa Šutala. Nakon toga, Dominik Livaković nije zaustavio Lacijev udarac za albanskih 1:0.

11′ – GOL – Albanija vodi, glavom je zabio Laci! Opet je pogriješila hrvatska obrana, čega je bilo puno i protiv Španjolaca.

10′ – Kramarić, Perišić i Modrić bili su u akciji na lijevoj strani. Albanci su zaustavili Modrićev pokušaj ubacivanja lopte prema sredini 16-erca, zaustavljen je novi pokušaj Vatrenih da dođu do šanse za gol.

8′ – Nakon što je Kovačić iskoristio pogrešku Albanaca i uzeo loptu na lijevoj strani, u nastavku akcije su Majer i Petković pokušali zaprijetiti u 16-ercu, ali albanska obrana je to zaustavila.

5′ – Hrvatska je prvi pravi nalet prema golu protivnika imala nakon što je Juranović ubacio s desne strane. Albanci su to blokirali i izbacili u korner.

1′ – Albanci su imali prvu akciju, Bajrami je probao ubaciti s lijeve strane, ali to je zaustavila hrvatska obrana.

1′ – Počela je utakmica u Hamburgu – sretno, Vatreni!

Intonirana je Lijepa naša, a iz usta velikog broja hrvatskih navijača, bila je i glasno otpjevana u sjajnoj atmosferi na tribinama Volksparkstadiona u Hamburgu. Utakmica uskoro počinje!

Ivan Perišić je pred kamerama HTV-a najavio utakmicu koju će početi od prve minute. Na pitanju o stanju vlastite spremnosti dao je odgovor sukladno svojem iskustvu. “Teren je jedino mjerilo. Vidjet ćemo”, poručio je iskusni Vatreni koji je propustio veliki dio protekle sezone zbog teške ozljede koljena.

*Tri izmjene je napravio Dalić! Dakle, Juranović, Perišić i Petković startaju, a iz udarnih 11 ispali su Stanišić, Pongračić i Budimir, pritom je Gvardiol preselio na stopersku poziciju, a Perišić će biti lijevi bek. Nadamo se da će rezultat biti daleko bolji…

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Igra hrvatske reprezentacije protiv Španjolske nije bila dovoljno dobra i uslijedio je hladan tuš i težak 3:0 poraz u Berlinu. Danas se u Hamburgu ukazuje prilika za popravak, prilika za osvajanjem prvih bodova koji bi Vatrene primaknuli plasmanu u drugi krug natjecanja i ta se prilika ne smije propustiti.

Protiv Španjolaca je Hrvatska krenula uspavano, sporo, bio je dojam da su Španjolci stalno korak ispred Luke Modrića i društva, a činjenica je da je ‘Furija’ praktički zabila iz svih svojih prilika u prvome dijelu. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić upozorio je na manjkavosti protiv Španjolaca, odrađena je dobra analiza i za vjerovati je kako ćemo protiv Albanije gledati neku posve drugačiju Hrvatsku.

“Albanija nije kvalitete kao Španjolska, ali zaslužuje respekt. Očekujemo tešku utakmicu, motiviranog suparnika. Znamo što je naš cilj, bit ćemo ofenzivniji, moramo biti efikasniji i konkretniji. Bit će promjena u sastavu”, naglasio je hrvatski izbornik u posljednjem obraćanju uoči okršaja na Volksparkstadionu.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Kramarić slavi rođendan

“Pripremili smo se, sve smo odradili što smo trebali. Nažalost, Nikola Vlašić je otpao, svi ostali su zdravi i jedva čekaju da utakmica za počne,” dodao je Dalić, čija će reprezentacija u Hamburgu imati bučnu podršku. Očekuje se oko 30.000 Hrvata.

Očekuje se nekoliko promjena u sastavu u odnosu na prvu utakmicu protiv Španjolske. Joško Gvardiol bi trebao zaigrati na stoperu umjesto na lijevom beku, a u igri bi se od prve minute mogli naći Ivan Perišić, Josip Juranović i Bruno Petković u vrhu napada umjesto Ante Budimira.

Bit će ovo i posebna utakmica za hrvatskog ofenzivca Andreja Kramarića koji danas slavi 33. rođendan. Pobjeda Hrvatske začinjena njegovom pogotkom zasigurno bi mu bila najljepši mogući poklon. Dosad je napadač Hoffenheima u dresu Vatrenih upisao 93 nastupa i pritom zabio 28 golova.

Drama u Hamburgu, policija na nogama: Hrvatski navijači udarili na najosjetljiviju točku u gradu

Autor:K.I./I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.