Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Dalić je baš malo vjerovao najboljem Vatrenom na ovom Euru, neki misle da nije tako zaslužio

Autor: Ivan Lukač

Nakon 10 godina i Svjetskog prvenstva u Brazilu, Hrvatska je veliko natjecanje napustila u skupini. Nije to bila Hrvatska kakvu smo htjeli i željeli, ali i to je nogomet. Nekad ti da, nekada uzme…

Probao je Dalić razne varijante prvih 11, ali dojam je kao da nije našao onu pravu. Gvardiol na beka bio je možda i promašaj jer nije ista uloga kao i u Cityu. Jedini netaknuti dio ekipe bio je vezni red dok je napad doživio velike promjene. Mnogi su htjeli Antu Budimira od prve minute svaku utakmicu. Međutim, Budimir je od prve minute igrao samo protiv Španjolske.

Upravo protiv Španjolske Budimir je odigrao možda i najlošiju svoju utakmicu. Nije se uspio nametnuti pored španjolskih stopera pa čak je rijetko uspio i primiti i vratiti loptu. Ipak, Budimir je protiv Albanije i Italije pokazao svoju kvalitetu. Dok je protiv Španjolske Petković izgledao puno bolje i opasnije pa zbog toga dobio start protiv Albanije Budimir se pokazao kao odlično rješenje s klupe.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Opravdao kvalitetu

Protiv Španjolske je pomalo bila nelogična kombinacija njega i beka Gvardiola. Budimir je igrač koji živi od centaršuteva pa samim time Dalić bi možda više od njega tu utakmicu dobio da je na lijevom beku bio Borna Sosa. Ne treba zaboraviti da Sosin ubačaj koji je rezultirao Budimirovim golom nas je i odveo na EURO u pobjedi nad Armenijom. Kada je ušao protiv Albanije bila je to druga priča. Odlično je pročitao kretnje njihove obrane te tražio prostor.

Iako nije igrač koji se izvlači na stranu nekoliko puta je protiv Albanije to sjajno napravio i samim time i kreirao drugi gol na takav način, a prvi se sjajno zagradio i brzom reakcijom dao asistenciju te pokazao da ima i odličan pregled igre. Sjajan je bio u pressingu te u zračnom duelu te je uz Kramarića najzaslužniji za bod vatrenih.

I protiv Italije je ušao s klupe. Dalićev eksperiment u napadu nije urodio plodom pa je Budimir na poluvremenu ušao u igru. Nije imao toliku ulogu u razgradnji igre kao protiv Albanije, no Talijanima je zadao muke sa svojim pritiskom i duel igrom pa su tako na njemu napravili tri faula. Ne treba zaboraviti da je njegov udarac glavom Donnarumma obranio nakon čega je Modrić zabio. Budimir je u toj situaciji sjajno se izborio za udarac.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Veća minutaža

Nameće se pitanje je li onda Budimir trebao imati veću minutažu? Pa možemo reći i da i ne. Protiv Španjolske Budimir nije odigrao dobro, a Petković je pokazao puno više i s toga zaslužio start protiv Albanije. No, Albanci su uspjeli zatvoriti Petkovića, ali ne i Budimira koji je uz Kramarića bio igrač utakmice. Velika su pitanja bila uoči utakmice s Italijom.




Budimir je na temelju onog protiv Albanije zaslužio start, ali bilo je očito da je Dalić htio iznenaditi “azzure”. Kada je postalo jasno da iznenađenje nije upalio Budimir je ušao. S toga imao je dovoljnu minutažu s obzirom na ono što je pokazao po prethodnim utakmicama.

Jasno, gledajući formu on je prva špica Hrvatske, što je na kraju i bio protiv Španjolske. Budimir je klasa koju ovom trenutku imamo i Dalić je od njega izvukao maksimum, a Budimir mu je vratio na terenu svojom igrom i željom.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Pitanja će biti mnogo poslije ovog turnira biti mnogo. Prvi je ovo neuspjeh Zlatka Dalića, ali i to je jednom moralo doći. Što se tiče Budimira nema sumnje da je svojim igrama zaslužio poziv i na slijedeće okupljanje. Dokazao je da je igrač na kojeg se može računati i koji ima svoje kvalitete i ako ne zabije gol.




Tužan oproštaj od Njemačke: Razočarani Vatreni krenuli kući uz jaku policijsku pratnju

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.