Instagram

Srbi napadaju ovu ponosnu Hrvaticu zbog Oluje: Otac branitelj prošao je strahote, a ovo ih baš smeta

Autor: GIŠ

Uvijek se govori kako politika i sport ne smiju ići ruku pod ruku, ali nažalost praksa nas često razuvjeri i svjedoci smo izljeva mržnje prema ljudima čiji je jedini krimen što ne misle kao oni koji siju mržnju prema njima. Jedno takvo izuzetno ružno iskustvo imala je naša olimpijska pobjednica i brončana sa Europskog prvenstva u taekwondou iz Beograda Matea Jelić, kojoj je malo nedostajalo da se ne natječe zbog strašnih prijetnji koje je primila u glavnom gradu Srbije.

“Dobivala sam poruke pune mržnje koje vam se ne usudim ni citirati, a ja ne dam na sebe i ako se time bavim za vrijeme natjecanja to baš i nije pametno. Jer, da biste pobjeđivali u sportskom borilištu trebate izvući čistu snagu. I to mi je zapravo bio najveći izazov sada u Beogradu”, rekla je Matea, koja je ipak smogla snage i nastupila na europskoj smotri.

No uopće da bi mogla nastupiti u Beogradu naš taekwondo savez je morao angažirati zaštitare, koji su pazili na našu sportašicu tijekom njenog boravka u Srbiji. Jednu stvar koji valja naglasiti je narativ medija iz susjedstva prema našoj reprezentativki, o kojoj pišu izuzetno ružne stvari, samo iz razloga što Jelić ističe vlastito domoljublje i što je ponosna na njezinog oca hrvatskog branitelja.

Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Stalna zaštita

“Jedan bi mi zaštitar uvijek bio blizu i kad god bih se okrenula njega bih vidjela pa sam se osjećala sigurno. Zahvalna sam tim ljudima koji su bili uz mene, ali i Savezu koji je odlučio tako paziti na mene i što su obratili pažnju na te stvari. Najvažnije mi je bilo da mi roditelji ne strahuju da mi se može nešto loše dogoditi. Ja sam htjela da oni ostanu kod kuće, no mama nije izdržala pa je došla na dan borbe navijati”, ispričala je Mateja, koja za vrijeme boravka u glavnom gradu Srbije nije uopće izlazila iz hotelske sobe, osim kada su bile borbe.

Matea je rodom iz Knina i njezin otac je bio u Domovinskom ratu na što je mlada Hrvatica izuzetno ponosna i svugdje ističe svoju ljubav prema Lijepoj našoj i bila je sudionik proslava i mimohoda za Oluju, vojno redarstvenu akciju hrvatski snaga kojom su oslobođeni veliki okupirani dijelovi Hrvatske, o kojoj u Srbiji imaju potpuno drugačije mišljenje i zbog toga su Jelić pribili na stup srama.

Njezini ‘mrzitelji’ počeli su joj se javljati na društvenim mrežama još nakon Olimpijskih igara u Tokiju kada je rekla da će povezati proslavu zlatne medalje s Olujom. Tada su krenule prve prijeteće poruke koje je dobivala najviše preko Instagrama. “Ja sam uvijek bila svjesna da nas bez branitelja ne bi bilo i zato ću im uvijek biti zahvalna”, rekla je Jelić, koja je u to vrijeme imala zaštitare čak i u svom Kninu.




Screenshot: Instagram/Matea Jelić

Slavila s ustašama

Mediji iz Srbije su taj njezin čin popratili s naslovom  “Uspjeh slavila na tvrđavi u Kninu gdje je veličala Oluju”, no najgore je došlo potkraj prošle godine kada je Matea u Vukovaru ponosno bila dijelom poznate Kolone sjećanja, a u kojoj je bilo 150.000 ljudi, a mediji iz istočnog susjedstva odmah su se okomili na mladu sportašicu te su naslovi bili blago rečeno ružni.

“Zajedno sa simpatizerima ustaškog pokreta prošetala koji su skandirali ‘Za dom spremni’ prošetala je Vukovarom”, vrištao je s naslovom tih dana Mondo, uz slikoviti opis “Hrvatska sportašica bila je dio grupe koja je u prvi plan isticala simbole mračne prošlosti hrvatskog naroda i NDH”, s čime su podgrijavali vrlo negativan kontekst prema mladoj Hrvatici.




Naravno sve je to kulminiralo Europskim prvenstvom u taekwondo u Beogradu na kojem se naravno natjecala naša reprezentativka i prijetnjama smrću, čemu zaista nije mjesto na sportskim borilištima, a Jelić nema nikakvih problema sa sportašima iz Srbije, dapače mladoj Kninjanki veliki idol je najbolji srpski tenisač svih vremena Novak Đoković.

Preljubnički skandal uništio snove Srbije: Rješavao je žene prijatelja, i Vučić se hvatao za glavu

 

 

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.