Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Bivši Vatreni otvorio dušu: ‘Ma Daliću, oprezno s njima, tko s njima ne zna, gotov je’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Bio je omiljen gdjegod je igrao. Nikad, baš nikad od suparničkih navijača nije mu upućena pogrda. Profesionalac od glave do pete, silno talentiran i uporan napadač igrao je za dva najveća hrvatska kluba, Dinamo i Hajduk, te za brojne europske momčadi i svugdje je ostavio sjajan dojam. Da, to je Ardian Kozniku, Albanac s Kosova koji je postao legenda hrvatskog nogometa. Njega smo zvrcnuli da nam priča o nadolazećem Euru…

I kada bi postojao Zid slavnih hrvatskog nogometa, on bi sigurno imao na njemu pravo mjesto. Danas je Ardian Kozniku smiren obiteljski čovjek i nogometni trener, k tome i krasan sugovornik koji nogomet zna u dušu i uopće ne sumnjamo da će sve svoje krasne igračke karakteristike pretočiti i u uspješnu trenersku karijeru, uspješnu baš toliko koliko mu je uspješna bila i igračka karijera.

Rođen je u listopadu 1967. u Đakovici, gdje je počeo trenirati nogomet kao dječačić u lokalnom Vlaznimiju. Kao 19-godišnjaka angažirala ga je Priština, a 1990., nakon pomnog praćenja, angažirali su ga iz splitskog Hajduka. Tamo je u četiri sezone pružao fantastične partije i pomogao Hajduku da dođe do prvog naslova prvaka Hrvatske.

Foto: Nenad Dugi / CROPIX

Euro je jači od SP-a

Za Hajduk je odigrao 190 utakmica i postigao 69 pogodaka, te osvojio zadnji odigrani jugoslavenski kup (1991.), zatim hrvatsko prvenstvo 1992. i 1994. te kup 1993. godine. Bio je znan jer je često bio strijelac odlučujućih pogodaka, a sa svojom upornošću i željom brzo se prometnuo u ljubimca navijača.

Njegove ige u Hajduku primijetili su u francuskom Cannesu i ubrzo je osvanuo na francuskoj rivijeri, na Azurnoj obali. Došao je i poziv od Ćire Blaževića za hrvatsku reprezentaciju, pa je Kozniku debitirao u prijateljskom dvoboju protiv Slovačke u Bratislavi. U kvalifikacijskoj utakmici protiv Litve postigao je i zgoditak, a bio je i među 22 “vatrena” koji su osvojili povijesnu brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

I gdje ćeš boljeg sugovornika o nastupajućem Euru od njega: “Mnogi govore da je europska smotra čak i jača od svjetske smotre. Možda je to teško za shvatiti, jer nedostaju Brazil, Argentina… Ali, ima istine u tome.”, rekao nam je na početku i nastavlja:

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Neće biti lako

“Na svjetskoj smotri znaju ipak nastupiti i zemlje iz takozvanog trećeg nogometnog svijeta. I na svjetskim prvenstvima lakše prođete skupinu nego primjerice na europskim. Evo, vidite sada tu našu skupinu na Euru u Njemačkoj. Kako smo mi ipak neka nogometna sila, a smješteni smo s dvije velesile te odličnom Albanijom. Realno, pa tu je pravi pothvat, veliki uspjeh i proći skupinu, zar ne? Osobno, vjerujem u prolaz, ali to neće biti nimalo lako”




Je li ova Hrvatska jača ili slabija od one u Kataru prije godinu i pol? “Odgovor ćemo tek dobiti, ja vam ga ne mogu reći. Osim da vjerujem u našu momčad i trenera Dalića. Ipak, mislim da nam je iskustvo nastupa na velikim natjecanjima jedna određena prednost. Španjolci i Talijani su pomlađeni, a i naši mladi igrači već imaju iskustva s uspjehom i turnirskim načinom natjecanja.”, kaže i naglašava:

“Htio bih još nešto reći. I Albanija je izvrsna momčad koja ima svoje ambicije. Moja je želja da zajedno prođu dalje Hrvatska i Albanija. Koja bi to senzacija bila. I velim vam da to uopće nije nemoguće. Makar, ima onih koji tvrde da onaj tko će kiksati protiv Albanije nema šanse za prolaz dalje. Ni slučajno Albanci nisu toliko slabi.”

JBAutissier/Panoramic /Guliver Image

Dalićev dobar potez

Kako biste ocijenili stanje Ivana Perišića i njegove zadnje partije nakon dugog oporavka od ozljede? “Meni je drago da ga je Dalić pozvao. Sigurni je u razgovoru s njime spoznao u kojoj fazi oporavka se nalazi. Ovo što je odigrao u Hajduku bilo je vipe nekako pokusno, u dresu reprezentacije protiv Sjeverne Makedonije bio je zanimljiv. Ovako ja na to gledam. Samo da Perišić ostane zdrav.”




“I može nam sjajno poslužiti. Ne, ne kao motivator da je samo u reprezentaciji zbog zasluga i dobrog raspoloženja. čvrsto vjerujem da sa svojim nadahnućem i navikama, kada u igri zaboravi na sve što je prošao – može odlučivati utakmice svojim ndahnućem, mislima i kreacijom”

Tito je s Hajdukom imao opaki plan, ali su se digli na noge: Tuđman je volio drugu ‘igračku’

A Luka Modrić, veteran sa šest Liga prvaka? “Što reći o tom fenomenu. Za njega niti ne mogu reći da će se koristiti samo jedno poluvrijeme. Pa, on igra kao mladić. To što on predstavlja u svjetskom nogometu nešto je najuzvišenije. Kada mu Real u ovim godinama produži ugovor to vam sve govori. Modrić jest vođa naše momčadi, ali nije naša jedina vrijednost.”

“No, s Modrićem svaki naš igrač je nešto bolji, tu je Lukina vrijednost. Osobno, puno očekujem od Kramarića, Budimira, fantastičnog Gvardiola, a siguran sam da će i Livaković biti pravi. Naša reprezentacija sjajno igra u pravoj atmosferi, a Hrvatska će u Njemčkoj biti na domaćem terenu”, zaključio je Kozniku za Dnevno.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.