Screenshot: Youtube

Bivši igrač Jugoslavije: ‘Pio sam s Bobanom i Šukerom, a incident je zakuhao Vatreni’

Autor: K.I.

Nogometna reprezentacija Srbije nastupit će u Njemačkoj na svom prvom Europskom prvenstvu nakon 24 godine. Posljednji put na kontinentalnoj smotri nastupila je Srbija 2000. godine tada pod imenom Jugoslavija. Niša Saveljić, bivši reprezentativac Jugoslavije, pričao je o tom periodu za Sportalov dokumentarni film pod imenom ‘Bilo jednom na Euru”.

Reprezentacija Jugoslavije je te 2000. godine europsku smotru izborila kroz kvalifikacijsku skupinu u kojoj je, između ostalih, bila i Hrvatska. Završili su ispred Republike Irske, Hrvatske, Makedonije i Malte. Saveljić se prisjetio utakmica protiv Hrvatske.

“Sjećam se svih utakmica. I onih takozvanih manjih i onog dvomeča s Hrvatima. Interesantno, posle utakmice s Hrvatskom u Beogradu zajedno smo pili pivo. Boban, Šuker, Soldo… Tko je još bio… Svi zajedno smo bili kod Zvezdinog ekonoma Stoleta, on nam je donio pivo. Iz svake priče, pa i negativne, izvučemo nešto pozitivno”, prisjetio se Saveljić.

Remi koštao Hrvatsku Eura

Utakmice između Jugoslavije i Hrvatske bile su posebnog naboja i prve nakon raspada bivše države. U Beogradu je završilo 0:0, dok je u Zagrebu završilo također podjelom bodova 2:2. Prisjetio se Saveljić utakmice iz Beograda i nestanka struje.

“Pamtim nestanak struke na Marakani. S Tudorom sam nedavno pričao o tome, pa i sa Šukerom – slučajno smo se sreli u avionu, nevjerojatno čak smo i sjedili jedan pored drugog. Kažu mi, oni su mislili da je netko namjerno ugasio svjetlo na Marakani, mislili su da će nastati stampedo. A sjećam se i tada kako mi je Šuker rekao: ‘Nišo, zamisli da je ovo onaj čuveni podgorički tunel, šta bi bilo ovdje’ (osmijeh)… Sve je bilo u šali, što i treba tako”, rekao je Saveljić.

Upitan je i po čemu posebno pamti gostovanje na Maksimiru. Bokšić je tada doveo Hrvatsku u vodstvo u 20. minuti, ali je Jugoslavija preko Mijatovića u 26. i Stankovića u 31. minuti preokrenula. Pokazalo se konačnih 2:2 postavo je Stanić u 47. minuti. Bio je to rezultat koji je Hrvatsku pod vodstvom Miroslava Blaževića koštao plasmana na Euro.




Nesportski potez

“Utakmicu na Maksimiru pamtim po ambijentu. Toliko policije, osiguranja… Što je sasvim normalno. Bilo je toga i u Beogradu, naravno, ali i u Zagrebu. Nama je to bio dodatni motiv, posle toliko godina naći se na Maksimiru, to je bio lijep motiv. Igrao sam pre toga u dresu Budućnosti, pa onda tada ponovo. Bilo je žestoko. Hrvatska je igrala odlično, mi smo se branili, ali i iskoristili naše šanse.

“Ivica Kralj je bio na visini zadatka, igrač utakmice. Naša mirnoća i individualna kvaliteta Peđe Mijatovića, Siniše Mihajlovića i Dejana Stankovića, koji je faktički tek počinjao slavnu karijeru, to je donijelo uspeh Jugoslaviji i plasman na Europsko prvenstvo, a Hrvatskoj eliminaciju iako su u tom trenutku bili treća reprezentacija sveta. Sjetimo se, dvije godine ranije su osvojili povijesnu broncu na Mundijalu u Francuskoj”, prisjetio se Saveljić.




A utakmica u Zagrebu ostat će upamćena i po potezu Batice Mirkovića, inače Saveljićevog kuma, koji je u 41. minuti zaradio crveni karton jer je povukao Roberta Jarnija za međunožje.

Sve je zakuhao Asanović?

“Žao mi je zbog toga, jer je Batica propustio Europsko prvenstvo. Falio nam je. A baš ljetos kada sam bio u Splitu sreo sam Jarnija, pa smo počeli pričati o tome i rekoh mu: ‘Nemoj mi pričati o tome, molim te…’

Otkrio je Saveljić i kako je po njegovom mišljenju sve zakuhao proslavljeni Vatreni. “Aljoša Asanović je sve zakuhao, on je prvo laktom udario Baticu. I poznat je po tome, u Francuskoj se također laktario, u Monpellieru. I znao je on kakav je Bata, tačno ga je htio isprovocirati i uspio je samo što se to dogodilo nekoliko trenutaka kasnije u duelu s Jarnijem, u afektu. Nije opravdanje, ali ga je Jarni opsovao…A sjećam se i detalja poslije utakmice, Jarni je prišao da mu se ispriča, a ja mu kažem: ‘Bolje ti je da se makneš od njega’. I Bata nije prihvatio ispriku”, zaključio je Saveljić.

Poznati Srbin nije dao svoju kći pod srpsku zastavu: ‘Moja Lana nosi samo jednu zemlju u srcu’

 

 

Autor:K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.