Screenshot/ YouTube

Bio je pojam nogometne inteligencije: Doktor koji se od boce nije odvajao

Autor: Ivan Lukač

Pojam nogometne inteligencije i same profinjenosti na terenu možda se najbolje preslikavaju na primjeru čudesnog genijalca Johana Cruyffa. Međutim, taj slavni Nizozemac nije glavni lik ove priče. Riječ je o jednom Brazilcu koji i dan danas 13 godina od svoje smrti u Brazilu ima status božanstva.

Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira je završio medicinski fakultet i to dok je još aktivno igrao nogomet, bio je intelektualac, ali je i puno pušio i pio što mu je obilježilo život nakon nogometa. Osim što je bio doktor po struci to je bio i na terenu. Jedinstven s nogometom koji bi danas puno više odgovarao nego tada.

Rođen je 19. veljače 1954. u Belemu, gradu na obali rijeke Amazone. Unatoč “košarkaškoj visini” (193 cm) bio je jedan od najboljih veznjaka svih vremena, igrao je jednako dobro s obje noge, imao je odličan pregled igre i bio je poznat po svojim dodavanjima petom. Također, igrao je bez štitnika za potkoljenice, a tijekom čitave karijere nije bio ozbiljnije ozlijeđen.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doutor Socrates Biography (@doctorsocratesbiography)




Genijalac

Za brazilsku reprezentaciju je skupio 60 nastupa te je postigao 22 gola, a bio je kapetan Brazila na SP 1982. Po mnogima bila je to najbolja brazilska reprezentacija svih vremena, a uz Socratesa su igrali Zico, Eder, Falcao, Serginho, Junior.  Dan danas Brazilci smatraju da je ta ekipa bolja od svih onih koji su uzeli naslov, ali previše jedinstvenih igrača nije moglo napraviti ekipni rezultat.

Utakmica kojem je odlučivala o pobjedniku skupine bila je Brazil – Italija. Rossi je s tri gola donio 3:2 Italiji, a brazilska nacija pala je u kolaps. Brazilci su kod kuće dočekani sa serijom samoubojstava, a mnogi su krivili Zica što je Brazilu izmakla svjetska kruna. Policija je izračunala da se u Brazilu zbog tog događaja ubilo gotovo stotinjak ljudi…




Njegova karijera je nakon tog Mundijala odvela u Europu dvije godine kasnije. Stigao je u Fiorentinu, ali tamo proveo samo jednu godinu i vratio se doma u Flamengo. “Cigarete i alkohol nikad nisu utjecali na moju igru. Nisam ovisnik o alkoholu, moj odnos s njim je kao s partnericom. Prilično pijem, ali nemam simptome alkoholizma” pričao je još tijekom karijere.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doutor Socrates Biography (@doctorsocratesbiography)

Rekao je da mu život u Italiji ne paše jer nema spontanosti kao u Brazilu. Kada se vratio doma već je na sve načine pokušao politički utjecati i približiti ljudima demokraciju. Na svojim skupovima imao je i do 2 milijuna ljudi. 1986. od Brazila je bolja Francuska. Ponovno su igrali svoj nogomet i to ih je koštalo.
Često je na zalasku karijere nosio vrpce na kojima su bile ispisane razne političke poruke. Toga dana na njoj je pisalo “Reagan je terorist”.
Socrates je u mirovinu definitivno otišao 1989, kada su, nakon 35 godina, u Brazilu održani prvi demokratski izbori. Iako je bio vrhunski sportaš, taj dan smatrao je najvećom pobjedom u karijeri. Kada je završio s aktivnim igranjem, postao je glavni kritičar brazilske reprezentacije i društvene situacije u zemlji. Otvorio je privatnu ordinaciju, liječio djecu u Sao Paulu, a u slobodno vrijeme studirao filozofiju. I na tom polju zaslužio je doktorsku diplomu.
“Gadi mi se gledati brazilsku reprezentaciju. Naš je nogomet u dubokom zimskom snu. Oni koji ga vode, potpuno su se otuđili od naše sportske kulture. Brazil je zaista nepodnošljivo gledati. Sve je uniformirano i apsolutno konzervativno” rekao je prije smrti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Viola Club Brasil (@violaclub_br)

Njegova jetra prestala je raditi 2011. Nije izdržala sve veće alkoholne eskapade velikog igrača i intelektualca. Na stadionu je više od 50.000 navijača Corinthiansa. Devedeset minuta susreta odluke protiv Palmeirasa prošlo je gotovo u tišini. Vatre nije nedostajalo, ali golova jest. Utakmica je završena 0:0, a kada se začuo posljednji sudački zvižduk, svih 50.000 ljudi visoko je podiglo desnu ruku, savinutu u šaku. Tako je Doktor slavio svaki svoj gol. 1000 kilometra dalje u Firenci razvili su transprent: “Doktor Socrates otišao je pozdraviti Boga.”
Bio je atipičan igrač za svoje vrijeme, ali možda i najpametniji koji je ikada igrao ovu prelijepu igru. Nikada mu se nije sviđao moderni nogomet, pun taktike, bez raskoši, zabave i driblinga. Onakav kakav danas gledamo, Doktor ga ne bi gledao.
https://www.dnevno.hr/sport/borilacki-sportovi/u-sport-je-usao-da-se-spasi-od-zatvora-njegovi-obracuni-s-hrvatom-usli-su-u-legendu-2419615/

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.