Screenshot/Youtube

Znate li kako izgleda vatra u svemiru? Kineski astronauti upalili plamen u bestežinskom stanju

Autor: Zlatko Govedić

Kineski astronauti misije “Shenzhou 16” izveli su zapanjujući eksperiment u svemiru koji je uključivao otvoreni plamen na svemirskoj postaji Tiangong.

Astronauti Gui Haichao i Zhu Yangzhu zapalili su svijeću tijekom predavanja uživo iz kineske svemirske postaje Tiangong 21. rujna kako bi pokazali kako plamen gori u mikrogravitaciji.

Iznenađujuće, plamenovi izgledaju gotovo sferični, a ne u obliku suze kakvi su nam poznati na Zemlji.

Upaljene svijeće na Zemlji proizvode plamen oblikovan konvekcijom potaknutom uzgonom, pri čemu se vrući zrak diže, a hladni spušta.

Međutim, ta konvekcijska struja izgaranja slaba je u mikrogravitacijskom okruženju niske Zemljine orbite. To znači da se plamen širi u svim smjerovima, što rezultira sfernim vatrenim kuglama.

Izgaranje u mikrogravitaciji bilo je predmet brojnih eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj postaji (MSS), ali obično uz korištenje posebno dizajniranog integriranog nosača za izgaranje, koji održava vatru izoliranom i obuzdanom.




Tiangong također ima stalak za eksperimente izgaranja (CER) za ozbiljna istraživanja u tom području.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.