Foto: Screenshot/YouTube, Ilustracija

Znanstvenici razvili umjetnu maternicu i stvorili mladunče: ‘Želimo napraviti univerzalni sustav’

Autor: F.F

Tim znanstvenika iz Japana razvio je “umjetnu maternicu” za inkubaciju embrija morskih pasa, postigavši značajan napredak u akvariju Okinawa Churaumi u Motobuu. Ovaj inovativni sustav omogućio je inkubaciju embrija vitkorepih morskih pasa lampiona tijekom 355 dana, nadmašivši prethodni rekord od 160 dana.

Morski psi su posebno osjetljivi pri rođenju zbog visokog saliniteta morske vode, što je poseban problem za morske pse koji rađaju živa legla, poznate kao ‘živorodni morski psi’, u usporedbi s onima koji polažu jaja. Znanstvenici su razvili umjetnu materničnu tekućinu koja imitira krvnu plazmu morskog psa kako bi prevladali ovaj problem.

Kroz mnoge eksperimente, uspjeli su postići rast nekoliko embrija od tri do 15 centimetara, što je njihova prirodna veličina pri rođenju i veličina koja znači da lakše mogu preživjeti početak svojih života.

Žele više

Iako su samo tri od 33 embrija dosegla punu veličinu, rezultati su i dalje impresivni. Ta tri embrija uspješno su rođena u travnju 2023. godine. Po rođenju, mladunci su se hranili mljevenom skušom i škampima te su pokazivali ponašanje kao i svaka druga mlada morska psa.

Odrasle jedinke sada žive u akvariju Okinawa Churaumi, gdje se ne razlikuju od svojih prirodno rođenih vršnjaka, a Haiku Magazine izvještava kako ostali morski psi ne razlikuju “nove” jedinke od svojih prirodno rođenih.

NASA je otkrila čudnovate oblike iznad Zemlje: ‘Ovo je složenije nego što smo mislili’




Taketeru Tomita, vodeći istraživač, izjavio je da žele proširiti sustav kako bi obuhvatio više vrsta morskih pasa, s ciljem razvoja univerzalnijih sustava koji bi se mogli primijeniti na raznolikost reproduktivnih sustava morskih pasa.

“U našem akvariju, kao i u vanjskom svijetu za očuvanje, ne možemo odabrati vrste koje primamo. Reproduktivni sustavi morskih pasa vrlo su raznoliki i mislim da se naš sustav može primijeniti samo na otprilike polovicu živorodnih morskih pasa. Željeli bismo razviti univerzalnije sustave”, zaključio je.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.