Foto: Pixabay

Znanstvenici prenoćili u ozloglašenom zatvoru i prestravili se: ‘Ovo mjesto je ukleto’

Autor: Zlatko Govedić

Tim istraživača koji je izradio 3D kartu otoka Alcatraza, oko 2 km od San Franciska (Kalifornija, SAD), kako bi proučavao eroziju i klimatske promjene, suočio se s neočekivanim jezivim susretima tijekom svog trotjednog boravka.

Znanstvenici su spavali u ozloglašenim zatvorskim ćelijama u kojima su nekoć bili smješteni neki od najopasnijih kriminalaca u zemlji. Istraživač Pete Kelsey i njegovi kolege spavali su u bloku D, dijelu zatvora rezerviranom za najopasnije zatvorenike.

Njihov smještaj bio je daleko od udobnog – bez mekih madraca, tuševa ili grijanja. Koristili su zajedničke toalete i donosili vlastitu hranu. Kelseyjeva spavaonica bila je nekoliko ćelija dalje od mjesta gdje je bio zatvoren Robert Stroud, zloglasni “Čovjek-ptica iz Alcatraza”.

Otok Alcatraz, Foto: Pixabay

‘Ne ulazim više u tu sobu’

Tijekom svog boravka, istraživači su imali neograničen pristup područjima koja su obično zabranjena za turiste, uključujući bolničko krilo sa zubarskom ordinacijom, prostorijom za rendgen i ambulantom.

Tim je također spavao u blizini čistih, popločanih ćelija bez namještaja, koje su se koristile za smještaj mentalno bolesnih, i mračnog prostora za tuširanje koji se zaključavao izvana. “Nije mi se sviđalo biti u bolnici. To me mjesto iznerviralo”, tvrdi Kelsey.

Otok Alcatraz je na glasu kao uklet, a prema Kelseyjevu timu, ta je reputacija istinita. Ispričao je uznemirujuće iskustvo koje je uključivalo umirovljenog policajca u njegovom timu, koji je noću glasno hrkao. Kako bi pobjegao od buke, predložili su mu da spava u sobi za fotografiranje umjesto u D bloku, na što je on pristao.

Sljedećeg jutra, Kelsey je pronašao kolegu kako spava ispred sobe za fotografiranje sa svojom opremom. Volonter je nakon buđenja odbio više ikada spavati u toj sobi.




Bizaran propust vladinih agencija: Državne tajne završile u reciklažnom dvorištu

‘Mjesto zlih duhova’

Umirovljeni policajac ispričao je kako se probudio usred noći uz zvukove gomile u prostoriji iznad, čuo je pomicanje namještaja i sviranje nepostojećeg klavira. Prestravljen, pobjegao je iz sobe i odbio se vratiti, što je navelo tim da tolerira hrkanje nakon toga.




Ta jeziva anegdota usklađena je s brojnim izvješćima o Alcatrazu kao ukletom mjestu. Mnogi su posjetitelji tvrdili da čuju uznemirujuće zvukove stenjanja i plača iz ćelijskih blokova, što, prema nekim alternativnim tumačenjima, sugerira da “zatvorenici i zatvorski čuvari koji su umrli na Alcatrazu i dalje opsjedaju otok”. Osim toga, neka američka domorodačka plemena vjeruju da je otok bio “mjesto zlih duhova”.

Unatoč tim sablasnim iskustvima, tim je nastavio s radom, dokumentirajući povijesni i vremenski razoreni otok. Njihova otkrića pridonijet će vrijednim podacima o učincima erozije i klimatskih promjena na tu kultnu znamenitost.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.