Ilustracija

Zašto često sanjamo da padamo: Iza ove pojave krije se neobičan fenomen

Autor: F.F

Mnogi ljudi koji redovito uživaju u dobroj noći sna mogu se povremeno suočiti s neobičnim iskustvom – naglim buđenjem uz osjećaj kao da padaju, poznatim kao “hipnički trzaj” ili “mioklonični trzaj”. Ovo se često događa dok tonemo u san, kada naše tijelo priprema mišiće za opuštanje i odmor.

Fenomen hipničkog trzaja često iznenađuje osobu koja se osjeća kao da naglo pada, što može izazvati nehotično trzanje tijela koje ih potpuno probudi, prenosi LADbible.

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto se ovo događa, no postoje teorije da je povezano s brzim prijelazom iz budnog stanja u san te eventualno s neurološkim procesima koji reguliraju mišićnu aktivnost u tom trenutku.

@dr.z_neurosurgery These are hypnic jerks or hypnagogic jerks. Also jnown as twitching while falling asleep. #sleep #sleephygiene #bettersleep #improvesleep #brain #neuroscience #healthandwellness #mentalhealth ♬ original sound – Dr. Z 🧠 Neurosurgery

Zanimljivo

TikToker poznat kao dr. Z detaljno je govorio o znanstvenim aspektima ovog fenomena. Navodi da stres, nedostatak sna i čak konzumacija prekomjerne količine kofeina mogu biti okidači za hipničko trzanje. Prema neuroznanstvenom objašnjenju, mozak ponekad krivo interpretira signale tijekom prijelaza u san, što može dovesti do naglog trzanja mišića kao odgovor na percepciju mogućeg pada.

“Ali neuroznanstveno objašnjenje za to je da kada vaš mozak prelazi iz stanja budnosti u stanje pospanosti, ponekad može pogrešno protumačiti signal kao potencijalni pad”, objašnjava

Neki znanstvenici smatraju da je hipničko trzanje evolucijski mehanizam koji osigurava brzu reakciju na potencijalnu opasnost dok smo u stanju polusna. Iako je ovo fenomen koji je često bezopasan i prirodan, ako predstavlja problem ili zabrinutost, preporučuje se konzultacija s medicinskim stručnjakom radi dodatnih savjeta i provjere općeg zdravstvenog stanja.




Ronioci kod Čiova snimili neobično stvorenje: ‘Njih se ne može pronaći gotovo nigdje’

Kako smanjiti ovu pojavu?

Za bolju kvalitetu sna i smanjenje mogućnosti hipničkog trzanja, preporučuje se izbjegavanje konzumiranja alkohola i kofeina prije spavanja te usvajanje smirujuće rutine prije odlaska na počinak. To može uključivati ​​aktivnosti poput čitanja, meditacije ili slušanja umirujuće glazbe kako bi se mozak pripremio za opuštanje i san.




Ako ste fizički aktivni, idealno je vježbati ranije tijekom dana kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da se opusti i pripremi za noćni odmor, čime se može smanjiti mogućnost naglog buđenja uz osjećaj pada.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.