Foto: Screenshot/YouTube

‘Vrata u podzemlje’ svake se godine značajno šire: ‘Ogromne količine leda se otapaju’

Autor: F.F

Novo istraživanje otkriva da se “Vrata u podzemni svijet”, ogromni krater u sibirskom permafrostu, šire za 1 milijun kubičnih metara svake godine dok se smrznuto tlo topi. Krater, poznat i kao Batagay (ili Batagaika) krater ili megaslump, prvi je put primijećen 1991. godine nakon što se dio brda srušio u brdima Yana u sjevernoj Jakutiji, Rusija. Ovo urušavanje otkrilo je slojeve permafrosta starog do 650.000 godina, što ga čini drugim najstarijim permafrostom na svijetu.

Prema novom istraživanju, litica Batagay megaslump-a, ili glavni zid, povlači se brzinom od 12 metara godišnje zbog topljenja permafrosta. Urušeni dio obronka, koji je pao 55 metara ispod glavnog zida, također se brzo topi i uranja, piše Live Science.

Istraživači ističu da brzo topljenje permafrosta nije neobično u arktičkim i subarktičkim regijama, ali količina leda i sedimenta koja nestaje iz megapada Batagay je “izuzetno visoka” zbog njegove ogromne veličine.

Sve su veća

“Značajke brzog otapanja permafrosta su raširene i opaženo je da se povećavaju na arktičkom i subarktičkom ledu bogatom permafrost terenu”, napisao je istraživački tim u studiji, objavljenoj online 31. ožujka u časopisu Geomorfologija. Međutim, količina leda i sedimenta izgubljenih iz megapada Batagay je “iznimno visoka” zbog same veličine depresije, koja se protezala u širinu od 990 m od 2023. godine.

Megapad je širine 790 metara 2014. godine, što znači da je narastao za 200 metara u manje od 10 godina. Kvantificiranje volumena taline koji izlazi iz kratera prvi je put napravljeno u ovom istraživanju korištenjem satelitskih slika, terenskih mjerenja i laboratorijskih ispitivanja uzoraka iz Batagaya.

Superračunalo izračunalo koliko nam je vremena još ostalo: ‘Ljudi neće moći izdržati tu vrućinu’




Rezultati pokazuju da se ekvivalentno više od 14 velikih piramida u Gizi otopilo s megapada Batagay od njegovog urušaja. Brzina otapanja ostala je relativno stabilna proteklih desetljeća i događa se uglavnom duž glavnog zida kratera na zapadnom, južnom i jugoistočnom rubu.

Unatoč tome što je “Veliki pad Batagaya” još uvijek u aktivnom rastu, istraživači napominju da postoji granica koliko se može proširiti zbog tanke preostale permafrostne podloge unutar kratera.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.