Ilustracija

(VIDEO) Kako preživjeti susret s najgladnijim čudovištem u svemiru? Naše Sunce ima dobre izglede!

Autor: Zlatko Govedić

Nova NASA-ina simulacija, koju su predvodili istraživači s Instituta za astrofiziku Max Planck u Njemačkoj, imala je za cilj odgovoriti na veliko pitanje: Što je potrebno da bi zvijezda preživjela bliski susret s jednim od najrazornijih objekata u prirodi – crnom rupom?

Kako bi pronašao odgovor, tim je upotrijebio realistične modele kako bi stvorio osam probnih zvijezda, svaku s različitom masom i gustoćom, i postavio ih na orbitu koja je bila unutar 38 milijuna km od crne rupe koja je milijun puta masivnija od Sunca.

Zvijezda koja se približi crnoj rupi riskira da postane žrtva jer će ju nadmoćna gravitacija crne rupe raskomadati i pretvoriti u nit plina. Tako “špagetificirana” zvjezdana tvar postaje dio akrecijskog diska crne rupe, prije nego što ju gladno čudovište konačno proguta.

Kako, onda, izbjeći tu jezivu sudbinu? Moglo bi se pomisliti da bi veće, masivnije zvijezde mogle imati bolje šanse da izbjegnu privlačenje crne rupe, jer imaju više tvari koju mogu izgubiti prije nego što se potpuno raspadnu. Međutim, nove simulacije pokazale su da to nije nužno slučaj. Četiri zvijezde koje su preživjele bliski susret s crnom rupom imale su od 0,15 do točno 1 solarne mase. Zvijezde koje su bile rastrgane, s druge strane, imale su mase između 0,4 i 10 solarnih masa. U konačnici, nije bilo značajne razlike između velikih i malih zvijezda kada je riječ o preživljavanju.

Ključni faktor za opstanak zvijezde bila je – gustoća. Sve četiri zvijezde koje su sigurno izašle iz orbite crne rupe uz samo djelomične poremećaje u svojim oblicima imale su veliku gustoću, držeći više svoje materije čvrsto zbijene u usporedbi sa zvijezdama koje su postale špagetificirane.

Dobra je vijest da je zvijezda slična našem Suncu bila u skupini koja je preživjela.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.