Ilustracija: Pixabay

U svemiru će ubrzo doći do ogromne eksplozije: Očekuje se već 800 godina

Autor: Zlatko Govedić

Na noćnom će se nebu uskoro moći vidjeti rijedak nebeski događaj, koji je vjerojatno prvi put zabilježen prije više od 800 godina, točnije 1217. godine. Očekuje se da će zvijezda T Coronae Borealis (T CrB) u zviježđu Sjevernoj kruni, doživjeti novu eksploziju koja će biti vidljiva.

T CrB je binarni zvjezdani sustav udaljen 3000 svjetlosnih godina od Zemlje, koji se sastoji od bijelog patuljka i crvenog diva. Obično nevidljiv golim okom, taj sustav povremeno dramatično bljesne zbog gravitacije bijelog patuljka na crvenog diva.

Tvar crvenog diva nakuplja se na bijelom patuljku, što pokreće nestalnu termonuklearnu reakciju koja rezultira fenomenom koji astronomi nazivaju “nova“. Riječ je o promjenjivim zvijezdama koje bez ikakvih prethodnih znakova bljesnu. Tada im se sjaj povećava od 25.000 do 100.000 puta.

Stari zapisi

Zvijezde su dovoljno blizu da, kako crveni div postaje nestabilan zbog sve veće temperature i tlaka i počinje izbacivati ​​svoje vanjske slojeve, bijeli patuljak skuplja tu tvar na svoju površinu. Plitka gusta atmosfera bijelog patuljka na kraju se dovoljno zagrije da izazove brzu termonuklearnu reakciju – koja proizvodi novu koju vidimo sa Zemlje”, objašnjava NASA.

Taj spektakularni fenomen događa se otprilike svakih 80 godina. Povijesni zapisi potvrđuju slične događaje 1866. i 1946., kada je T CrB bliještao nekoliko tisuća puta jačim sjajem, postavši vidljiv golim okom i usporedivši se sa sjajem zvijezde Sjevernjače.

Povijesni izvještaji sugeriraju da to nisu bile prve opažene nove T CrB. Britanski anglikanski svećenik i astronom Francis Wollaston (1731.-1815.) dokumentirao je sličan događaj u svemiru, i to u prosincu 1787., dok najstariji mogući zapis potječe iz Bavarske iz 13. stoljeća.




Astronom Bradley Schaefer s Državnog sveučilišta u Louisiani (SAD) ističe opis iz 1217. koji je napravio njemački premonstratenški redovnik i povjesničar Burchard von Ursberg. On je pisao o “brzorastućem zvjezdanom točkastom izvoru” u Sjevernoj kruni koji je “sjao velikom svjetlošću” i trajao “mnogo dana”, što je protumačio kao “povoljan znamen”.

Otkriven planet iznimno sličan Zemlji: ‘Mogao bi imati ključnu stavku za dolazak ljudi’




Promatrajte Sjevernu krunu

“Ovaj događaj ne može biti izvješće o kometu jer je Burchard upotrijebio izraz za zvijezdu (“stella”), a ne za komet, i jer je Burchard imao vrlo pozitivno mišljenje, što nije mogao biti slučaj za komete koji su se općenito smatrali lošim znamenima”, tvrdi Schaefer.

To svjedočanstvo upravo je onakvo kakvo se i očekivalo za prethodnu erupciju T CrB pa su sve druge mogućnosti snažno odbačene.

U iščekivanju nove, astronomi su primijetili porast svjetline nakon kojeg je uslijedio pad prije erupcije, odražavajući uzorke uočene prije prethodnih eksplozija. Prema Američkom udruženju promatrača promjenjivih zvijezda (AAVSO), taj pad prije erupcije započeo je u ožujku/travnju 2023. Ako slijedi vrijeme pada 1945., predviđa se da će se primarna erupcija dogoditi oko sredine 2024.

Astronomi savjetuju promatračima neba da tijekom sljedećih mjeseci prate zviježđe Sjeverne krune zbog fenomena koji se događa jednom u životu.

Bude li zvijezda T CrB erumpirala kako se očekuje, bit će to povijesni trenutak, ponavljajući opažanja iz daleke 1217. A za one željne više nebeskih događaja, komet C/2023 A3 također će uskoro postati vidljiv, nudeći još jednu poslasticu za promatrače zvijezda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.