Foto: Unsplash/Ilustracija

Strašne posljedice klimatskog inženjeringa: Zbog onog što rade u SAD-u, stradat će Europa

Autor: I.G.

Tehnika geoinženjeringa koja bi trebala smanjiti visoke temperature u Kaliforniji mogla bi nenamjerno pojačati toplinske valove u Europi, upozorava nova studija. Ova istraživanja modeliraju neželjene posljedice klimatskih prilagodbi.

Studija pokazuje da intervencije usmjerene na snižavanje temperatura u jednom području tijekom jedne sezone mogu donijeti privremenu korist nekim populacijama, ali i potencijalno negativne nuspojave u drugim dijelovima svijeta. Prema Guardianu, autori studije smatraju da su nalazi “zastrašujući” jer ne postoje globalni propisi koji bi spriječili regionalnu primjenu tehnike posvjetljivanja morskih oblaka, koja uključuje raspršivanje reflektirajućih aerosola u oblake iznad oceana kako bi odbijali sunčevo zračenje natrag u svemir.

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak kontrole znači da zemlje, gradovi, tvrtke ili bogati pojedinci mogu pokušati promijeniti lokalnu klimu, što može štetiti drugim dijelovima svijeta i izazvati sukobe. Nedavni porast globalnih temperatura potaknuo je neka istraživanja na području geoinženjeringa, koja su ranije bila gotovo tabu tema. U Australiji se već četiri godine testiraju strategije za posvjetljivanje morskih oblaka kako bi se ohladio Veliki koraljni greben.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Porast globalnih temperatura

Nedavni porast globalnih temperatura potaknuo je neka istraživanja na području geoinženjeringa, koja su ranije bila gotovo tabu tema. U Australiji se već četiri godine testiraju strategije za posvjetljivanje morskih oblaka kako bi se ohladio Veliki koraljni greben.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu nedavno su raspršivali čestice morske soli s pilotske palube otpisanog nosača zrakoplova USS Hornet u San Franciscu, ali je eksperiment zaustavljen zbog procjene potencijalnih zdravstvenih rizika.

Nova studija, objavljena u časopisu Nature Climate Change, sugerira da bi posljedice geoinženjeringa mogle biti dalekosežnije i teže predvidljive. Korištenjem računalnih modela klimatskih uvjeta iz 2010. i 2050. godine, istraživači su simulirali učinke dviju operacija posvjetljivanja oblaka iznad sjeveroistočnog Tihog oceana, blizu Kalifornije i Aljaske. Cilj je bio smanjenje rizika od ekstremne vrućine na zapadnoj obali SAD-a.

U studiji su korišteni računalni modeli kako bi se simulirali klimatski uvjeti za 2010. i 2050. godinu. Istraživači su analizirali učinke dviju operacija posvjetljivanja oblaka nad sjeveroistočnim Tihim oceanom, jednom u suptropima blizu Kalifornije i drugom na srednjim geografskim širinama blizu Aljaske. Cilj je bio smanjiti rizik od ekstremne vrućine na zapadnoj obali SAD-a.




Suprotno intuiciji, udaljenija operacija imala je veći učinak jer je uključivala “telelinkove”, veze u klimatskom sustavu između geografski udaljenih dijelova svijeta.

Simulacije iz 2010. pokazale su da bi operacija blizu Aljaske značajno smanjila rizik od izlaganja opasnoj vrućini, dok bi operacija blizu Kalifornije imala manji, ali još uvijek značajan učinak. Međutim, simulacije za 2050. godinu pokazale su različite rezultate zbog promjena u klimatskim uvjetima. Operacija blizu Aljaske imala bi mnogo manji učinak, dok bi operacija blizu Kalifornije mogla čak povećati temperature, suprotno od željenog rezultata. Učinak na druge regije također se promijenio, pa bi Europa, koja bi ranije imala koristi, do 2050. bila izložena većem toplinskom stresu.

Na današnji dan Hrvatsku je pogodio strašan tsunami: Ljudi su u panici bježali kroz prozore




Posljedice geoinženjeringa

Posljedice izvan ciljanih regija također su bile izrazito različite između 2010. i 2050. Ranije simulacije sugerirale su da će Europa također biti ohlađena posvjetljivanjem morskih oblaka u sjevernom Pacifiku. Međutim, do 2050. lokalno hlađenje povećalo bi toplinski stres diljem svijeta, posebno u Europi, kao rezultat usporavanja Amocoa.

“Naša je studija vrlo specifična”, rekla je Jessica Wan, koja je dio istraživačkog tima pod vodstvom Scripps Instituta za oceanografiju UC San Diega. “To pokazuje da prosvjetljivanje morskih oblaka može biti vrlo učinkovito za zapadnu obalu SAD-a ako se učini sada, ali bi tamo moglo biti neučinkovito u budućnosti i moglo bi uzrokovati toplinske valove u Europi.”

Rekla je da bi rezultati trebali zabrinuti kreatore politike i potaknuti ih da uspostave strukture upravljanja i smjernice za transparentnost, ne samo globalno, već i regionalno.

“Trenutno ne postoji stvarno upravljanje solarnim geoinženjeringom. To je užasno. Znanost i politike treba razvijati zajedno”, rekla je. “Ne želimo biti u situaciji u kojoj je jedna regija prisiljena raditi geoinženjering kako bi se borila protiv onoga što je ostatak svijeta učinio da odgovori na suše i toplinske valove.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.