Screenshot/Youtube

Starica 20 godina koristila ‘čudni čekić’: Policija se zaprepastila kad ga je ugledala

Autor: Zlatko Govedić

Kineski mediji u četvrtak su objavili da je 90-godišnja žena otkrila da je da je čekić koji je koristila 20 godina zapravo ručna granata. Poznata samo kao “Gospođa Qin” iz grada Xiangyanga (pokrajina Hubei) na zapadu Kine, prvi put se susrela s “metalnom alatkom” prije dva desetljeća dok je radila na svojoj farmi u okrugu Huangbao.

Zamijenivši ga s čekićem zbog njegovog oblika, starica ga je odnijela kući i koristila ga za svakodnevne poslove. “Koristila sam ga kod kuće za mljevenje crvene paprike, tucanje oraha i zabijanje čavala”, objasnila je Qin u videu koji je od tada popularan na internetu.

Istina je izašla na vidjelo 23. lipnja, kada su radnici koji su rušili njenu staru kuću prepoznali alatku kao ručnu bombu. Odmah su obavijestili vlasti, što je dovelo do brze reakcije policijske postaje Huangbao.

Katastrofalne posljedice

Lokalne službe javne sigurnosti poslale su policajce i jedinicu za uništavanje bombi na mjesto događaja. Granata, koja je imala glatku, sjajnu drvenu dršku i glavu oštećenu od godina korištenja, identificirana je kao domaća ručna granata tipa 67.

Naime, dio osigurača bio je izložen. Policija je u međuvremenu zaplijenila oružje i organizirala njegovo stručno uništavanje. Osim rukovanja granatom, policajci su održali edukaciju o sigurnosti za mještane.

Upozorili su: “Pronađete li bilo kakve sumnjive predmete koji izgledaju kao ručne bombe, morate to odmah prijaviti policiji. Nemojte ih dirati niti koristiti kao čekić jer bi posljedice mogle biti katastrofalne!”.




Otkriće je izazvalo mnogo zabave i nagađanja na internetu. Neki su sugerirali da je granata možda bila sprava za vježbanje, bez baruta, dok su se drugi čudili kako nije eksplodirala nakon dva desetljeća korištenja.

Najkraći let komercijalnim putničkim zrakoplovom traje manje od dvije minute




‘Ona je blagoslovljena’

Jedan je promatrač šaljivo primijetio: “Impresivno je da je baka Qin koristila ručnu granatu kao čekić više od 20 godina, a da nikada nije povukla fitilj iz znatiželje”. Drugi komentari bili su slični.

“Navodno čak i ručne bombe imaju principe i neće eksplodirati na dobrodušnim starijim ljudima”, glasio je još jedan komentar. Treća osoba se pak našalila: “Ručka je čak postala glatka i sjajna. Granata možda misli: ‘Molim vas, policajče, brzo me odvedite. Odradio sam previše zadataka tijekom svog vremena ovdje'”.

“Gledajući video, čak je i policija izgledala zaprepašteno! Ova starica je prava sretnica i blagoslovljena”, dodao je još jedan korisnik na društvenim mrežama.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.