Screenshot/Youtube

Šest milijuna životinja u pokretu: Pogledajte najveću zabilježenu migraciju u povijesti

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici su snimili najveću migraciju kopnenih sisavaca ikad zabilježenu. Dokumentirali su oko šest milijuna antilopa kako putuju istočnom Afrikom. Taj impresivan fenomen, poznat kao “velika nilska migracija“, otkrivena je u sklopu projekta suradnje Vlade Južnog Sudana i nevladine organizacije “Afrički parkovi”.

Opsežno istraživanje iz zraka, provedeno između 28. travnja i 15. svibnja 2023., nakon prvih sezonskih kiša, provedeno je na području Boma Badingilo Jonglei u istočnom Južnom Sudanu.

Istraživanjem je zabilježena migracija oko pet milijuna bjelouhih kob antilopa (Kobus kob), 300.000 tiang antilopa (Damaliscus lunatus tiang), 350.000 Mongalla gazela (Eudorcas albonotata) i 160.000 bohorskih trsnjaka (Redunca redunca).

Brojne prijetnje

“Rezultati ovog istraživanja nisu ništa manje nego zapanjujući. Zadivljujući razmjer migracije jednak je samo odgovornosti da osiguramo da preživi u budućnosti u iznimno složenom krajoliku”, tvrdi Peter Fearnhead, izvršni direktor Afričkih parkova.

Istraživanje je također promatralo postojane populacije drugih divljih životinja, uključujući slonove, žirafe, lavove i geparde te velike populacije ptica kao što su rode otvorenog kljuna, marabu rode, žutokljune rode, Abdimove rode, rode s vunenim vratom, crne rode, krunasti ždralovi, čaplje i nekoliko vrsta lešinara.

Unatoč ohrabrujućim znakovima postojanja divljih životinja u izobilju, bioraznolikost regije pod značajnom je prijetnjom. Usporedbe s istraživanjima iz 1980-ih otkrivaju “katastrofalan pad većine lokalnih vrsta”, uključujući slonove, bradavičaste svinje, geparde, nilske konje i bivole.




Primarna prijetnja je ilegalni krivolov, za koji je Fearnhead primijetio da se događa “u razmjerima kojima nikada prije nismo svjedočili”.

Fotografija podijelila internet: Vidite li veliku mačku u snježnom krajoliku?




‘Moramo se svi uključiti’

Osim toga, Južni Sudan pretrpio je krvavi građanski rat tijekom proteklih nekoliko desetljeća, s dugotrajnim etničkim nasiljem koje je pogađalo i ljudsku i životinjsku populaciju. Sukob je omeo kretanje divljih životinja i učinio provođenje istraživanja divljih životinja gotovo nemogućim.

Dok se Južni Sudan nastoji oporaviti, budućnost ovih ekosustava mogla bi ovisiti o rješavanju ljudskih sukoba na tom području. Fearnhead je naglasio veliku važnost uključenosti struke i zajednice:

“Ovaj životinjski svijet i veliki ekosustav temelj su opstanka za više etničkih skupina koje su često u međusobnom sukobu oko resursa. Uspješno upravljanje ovim krajolikom bit će moguće samo kroz izgradnju povjerenja s tim etničkim skupinama i među njima”.

Rad s lokalnim zajednicama na zaštiti ekosustava mogao bi osigurati opstanak ovog globalnog fenomena i potaknuti stabilnost i održivost za ljude koji žive u regiji, od kojih se mnogi i dalje oporavljaju od godina ratnih sukoba, a o utjecaju klimatskih promjena da i ne govorimo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.