Foto: Instagram/UPA Rostrum Split

Ronioci kod Čiova snimili neobično stvorenje: ‘Njih se ne može pronaći gotovo nigdje’

Autor: F.F

Hrvatski ronioci navikli su gledati svakojaka blaga mora. Prekrasni prizori i neobični stanovnici Jadranskog mora česta su tematika mnogih fotografa, ronioca, turista i plivača, a sada su hrvatski ronioci otkrili nevjerojatan prizor.

Ronioci iz Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita snimili su kod Čiova rijedak i zanimljiv prizor: “Kako smo stalno u moru i na masu različitih lokacija, uvijek naletimo na nešto zanimljivo. Prepoznajete li o kojoj se vrsti radi?”, objavili su, ne znajući odmah što su snimili.

U Facebook grupi “Živi svijet Jadranskog mora”, stručnjak Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo objasnio je što su to točno pronašli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli UPA Rostrum Split (@uparostrum)




Neobičan prizor

“U znanstvenoj literaturi nema mnogo zabilježenih slučajeva albino trpova. Jedan od rijetkih je zabilježen u sjevernom Jadranu 2006. godine kada je pronađen albino trp vrste Ocnus planci, koja nije na ovoj slici.
Ronioci iz UPA Rostrum ostavili su trpa u moru kako bi mogao nastaviti svoju važnu ulogu na morskom dnu”, rekao je Ugarković.

Trpovi, poznati i kao morski krastavci, igraju ključnu ulogu u ekosustavu morskog dna. Njihov izlov je zabranjen jer su u trajnom lovostaju, ali to ne sprječava pojedince da ih izlovljavaju i švercaju u restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i Aziji.

Prolaznici se žalili na neobične zvukove: Radnici nisu ni slutili što se nalazi ispod pločnika




Trp ima nekoliko važnih funkcija: ruje morsko dno čineći ga mekšim i lakše oksigeniranim, usisava sediment s dna i iskorištava hranjive tvari, nakon čega pročišćeni sediment vraća u okoliš. Osim toga, otpušta otopljene kemijske spojeve poput nitrata i fosfata koje apsorbiraju drugi organizmi. To je izvanredan prirodni reciklirajući proces.

“Najvažnije je da odrasle jedinke trpa mogu ‘pročistiti’ 5-10 kg pijeska mjesečno, što godišnje čini ogromne količine. Kada vidite uvalu punu trpova, nemojte se gaditi jer je pijesak u takvoj uvali čišći i zdraviji nego u uvalama gdje su ti vrijedni organizmi istrijebljeni zbog zarade, apartmanizacije ili drugih razloga zbog kojih više nemamo kristalno čisto more”, rekao je za Morski.hr Đani Iglić, profesionalni ronilac iz Bibinja i autor nekoliko knjiga o jadranskim vrstama.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.