Ilustracija supernove

Rješenje misterija nakon devet stoljeća! Sada znamo što je uzrok tajanstvenog svjetla na nebu iz 1185. godine

Autor: Zlatko Govedić

U 12. stoljeću kineski i japanski astronomi na nebu su ugledali novo svjetlo, sjajno poput Saturna. Mnogo stoljeća poslije, astronomi su ga identificirali kao snažnu eksploziju zvijezde – supernovu – te su označili njezinu približnu lokaciju na nebu. No njezin uzrok ostao je misterij. Astronomi sada tvrde da su riješili zagonetku staru 840 godina.

Dvije iznimno guste zvijezde sudarile su se u Mliječnoj stazi i uzrokovale supernovu. Eksplozija je vjerojatno rezultirala stvaranjem vrele zvijezde (sada poznate kao “Parkerova zvijezda”) i maglice, oblaka plina i prašine, nazvane “Pa 30”.

Supernova iz 1181. godine, koja je bila vidljiva 185 dana, samo je jedna od devet zabilježenih supernova u našoj galaktici. Astronomi su identificirali ostatke nekih od njih, no “kineska zvijezda” bila je jedina supernova čiji su se ostaci tek trebali pronaći.

Neka su prethodna ukazivala na to da bi jedna druga maglica, poznata kao “3C 58”, mogla biti njezin ostatak. No, mnogi čimbenici, poput starosti maglice, bacaju sumnju na ovu teoriju. “Do sada nije postojao drugi održivi kandidat”, napisali su autori u studiji.

Jedini logični kandidat

Astronomi su maglinu Pa 30 otkrili 2013. godine. No u novoj studiji istraživači su izračunali brzinu njezina širenja. Budući da se širi brzinom od 1100 km/sek, izračunali su da je maglica morala nastati prije otprilike 1000 godina, što odgovara povijesnim zapisima.

“Kombinirajući sve informacije, kao što su starost, mjesto, magnituda i povijesno zabilježeno trajanje od 185 dana, zaključujemo da je ovo jedina poznata supernova koja je mogla biti tzv. kineska zvijezda. Lijepo je moći riješiti i povijesni i astronomski misterij”, zaključuje astrofizičar Albert Zijlstra sa Sveučilišta u Manchesteru (Engleska, UK).




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.