Ilustracija

RAZOTKRILI SMO BABU VANGU! Slijepa Bugarka pogađa kao Vidoviti Milan: Ovo je pakao koji nam je predvidjela, a mi smo ga preživjeli

Autor: Zlatko Govedić

Ispraćaj stare i doček nove godine u našoj kulturi zadobili su neizostavna obilježja koja bismo u polušali već mogli nazvati tradicionalnima. Osim spektakularnih vatrometa, podnevnog dočeka u Fužinama i filmova “Sam u kući” na nacionalnim televizijama, tu su i internetski članci o proročanstvima polupismene slijepe bugarske proročice i travarke Vandelije Pandeve Gušterove (1911.-1996.), poznatije kao Babe Vange.

Iako “proročanstva balkanskog Nostradamusa” jesu predmet brojnih istraživanja, opći je zaključak stručnjaka da predviđanja koja joj se stavljaju u usta nisu ništa doli zabava i “lov na klikove” internetskih portala, ne samo u “regiji”, nego i diljem svijeta.

To bismo mogli ilustrirati nebrojenim primjerima, no zadržat ćemo se na samo protekle dvije godine. Krajem 2019. i 2020. portali su pisali o nevjerojatnim proročanstvima Babe Vange koja se, dakako, nisu ostvarila. Posebno je zabavna činjenica da “jadnica” nije predvidjela pandemiju covida-19.

Ovdje nećemo stavljati poveznice na druge portale jer su ih prenijeli gotovo svi, što možete i sami “proguglati”. Krenimo redom…

Predviđanja za 2020. godinu

“Baba Vanga tvrdi kako će Pakistan, Kinu, Japan i Aljasku pogoditi veliki vodeni val u 2020. Potres jačine 7.5 stupnjeva po Richteru pogodit će Aziju iduće godine, te je za očekivati, prema njoj, veliki broj ljudskih žrtava.”

Nije se ostvarilo.

“Prema predviđanjima babe Vange, sudbina britanskog naroda konačno bi se mogla znati iduće godine. Naime, tada bi se trebao riješiti Brexit.”




Tko bi rekao? Znalo se da su pregovori o Brexitu u posljednjoj fazi.

“Nakon što Velika Britanija izađe iz Unije u 2020. godini, Europsku uniju će zadesiti ekonomska kriza.”

Zadesila je cijeli svijet zbog pandemije covida-19 koju nije predvidjela.




“Ruski predsjednik Vladimir Putin naći će se u smrtnoj opasnosti. Naime, njega će netko pokušati ubiti u 2020. godini i da izdaja bude još i veća, riječ će biti o osobi koja je dio njegovog osiguranja.”

Postoji li uopće toliko hrabra ili luda osoba koja bi to pokušala?

“Međutim, čini se kako neće jedino Putin imati probleme. Američki predsjednik Donald Trump mogao bi se, kako predviđa baba Vanga, ozbiljno razboljeti. On će patiti od zujanja u ušima, mučit će ga jake mučnine i gubitak sluha.”

Imao je asimptomatsku zarazu koronavirusom zbog koje su mu možda oslabjeli njuh i okus, ali i dan-danas čuje sasvim dobro.

Predviđanja za 2021. godinu

“Vanga je predvidjela kako će se u nadolazećoj godini pronaći lijek za rak riječima ‘doći će dan kada će rak biti zauzdan željeznim lancima’.”

Ništa od toga, nažalost.

“Proizvodnja benzina će se zaustaviti jer bi vlakovi trebali početi koristiti sunčevu svjetlost.”

Tragikomično.

“Vidovnjakinja je predvidjela da će naredne godine svijet zadesiti ‘brojne nesreće i velike katastrofe’.

Ma kako je samo pogodila!?

“U 2021. će se ujediniti i tri ‘diva’, a ‘snažan zmaj’ će pokoriti čovječanstvo. Neki tumače da bi ‘zmaj’ mogla biti Kina, koja povećava svoju dominaciju u svijetu. S današnje perspektive, ‘snažan zmaj’ mogla bi biti i opaka zaraza virusom covida-19 koja nas je zadesila.”

Ili možda dokoni novinari gledaju previše znanstvenofantastičnih filmova.

Predviđanja za 2022. godinu

Nećemo vas gnjaviti time. Potražite sami.

I ne brinite se. Nikakav “crveni zmaj” neće vam poremetiti svakodnevicu. Ali klimatske promjene, koronavirus i nerazumni politički čimbenici bi mogli.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.