Ilustracija/Flickr

Psi razumiju naše riječi poput dvogodišnjeg djeteta! To je impresivno za vrstu koja sama ne govori

Autor: Zlatko Govedić

Način na koji su psi shvaćaju nijanse ljudskog jezika nevjerojatno je impresivan za životinju koja sama ne govori. Samo djelić sekunde pošto počnemo izgovarati riječ – poput “idemo” ili “klopa” – psi mogu predvidjeti i odgovoriti na ono što pokušavamo reći. Donekle mogu razumjeti čak i ton našeg glasa.

Iako pseći vokabular nije ni približno tako velik kao naš, nova studija ukazuje na to da prosječni pas može dosljedno odgovoriti na 89 riječi ili fraza. Gotovo polovica ovih naredbi su naredbe, poput “sjedni” ili “ostani”, ali psi razumiju i neke općenite riječi, poput “čekaj” i imenice poput “hrana”.

Utvrđeno je da najistreniraniji psi razumiju više od 200 specifičnih riječi, što je otprilike jednako rječniku dvogodišnjeg ljudskog djeteta.

Očito, pas ne govori te riječi kao dijete, ali reagiraju na njih na specifičan i dosljedan način, što sugerira da imaju određenu razinu razumijevanja jezika.

Nova studija se temelji na utvrđenom popisu vokabulara, koji roditelji rabe za procjenu rječnika ljudskog djeteta. U ovom je slučaju, međutim, dodijeljeno 165 vlasnika pasa, uključujući pse različitih pasmina i dobi.

Dok se činilo da pasmine i radni status (npr. policijski pas) utječu na veličinu psećeg rječnika, njegova dob i kvalitete vlasnika nisu utjecali na popis.

“Na temelju izvješća vlasnika, čini se da psi uvelike variraju ne samo u broju nego i po vrstama riječi na koje navodno odgovaraju”, piše u studiji.




Istraživanja u prošlosti pokazala su kako psi mogu naučiti reagirati na nevjerojatan broj ljudskih riječi ako se podvrgnu intenzivnom treningu. Primjerice, istraživači su 2004. izvijestili o graničarskom škotskom ovčaru (border collie) po imenu Rico koji je naučio izvlačiti više od 200 predmeta, uključujući igračke i loptice, samo čuvši njihova imena.

Godine 2011., nakon tri godine treninga, još jedan border collie stekao je vokabular od oko tisuću riječi. Neki posebno pametni psi mogu naučiti nove riječi pošto ih čuju samo nekoliko puta.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.