Foto: Screenshot/YouTube, Ilustracija

Pronađena je nova vrsta zmije: ‘Iznimno su agresivne, a posebno fascinira kako se mijenja’

Autor: F.F

U okrugu Jingjiang, smještenom u kineskoj provinciji Yunnan, otkrivena je nova vrsta zmije. Iako pripada srednjoj podvrsti planinskog poskoka, nazvana je Ovophis jenkinsi. Ova vrsta zmije razlikuje se od drugih po boji kože koja varira od tamnosmeđe do tamnonarančaste, te je prekrivena tamnim, nepravilnim mrljama.

Znanstvenici u Kini otkrili su novu vrstu planinske zmije koju opisuju kao “vrlo agresivnu”. Osim neuobičajenog izgleda, Ovophis jenkinsi je poznat i po svom ponašanju. Za razliku od mnogih zmija koje bježe kad su ugrožene, ova vrsta pokazuje agresivnost kad osjeti prijetnju.

“Obično se kreću polako, ali kada su uznemirene, postaju fizički agresivne,” izvještava ZooKeys.

Neobična zmija

“U slučaju opasnosti, ove zmije napuhuju tijelo i brzo napadaju”, objašnjavaju znanstvenici ponašanje ove neobične zmije, koja napuhavanjem podsjeća na otrovne ribe.

Ova mala riba proizvodi jedan od najstrašnijih zvukova na svijetu: Poslušajte ga




Znanstvenici vjeruju da su te osobine rezultat evolucijske prilagodbe na zahtjevne uvjete u kineskom krajoliku. Kao endemska vrsta, Ovophis jenkinsi obitava samo u ovom području. Iako nije teško pronaći je, aktivna je uglavnom u jesen kada su noći hladne, vlažne i kišne. Hrani se manjim zmijama i sisavcima.

Istraživači planiraju nastaviti prikupljati informacije o ovoj vrsti, uključujući njezin izgled, stanište i ponašanje, kroz daljnja promatranja.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.