Sustav Fractl, Foto: Australian Department of Defence

Predstavljeno oružje koje razara dronove kao od šale: Ovo mijenja povijest ratovanja

Autor: Zlatko Govedić

Australsko ministarstvo obrane predstavilo je prvo nacionalno lasersko oružje, najavljeno kao najsnažniji prijenosni visokoenergetski laser na svijetu, sposoban neutralizirati bespilotne letjelice s neviđenom preciznošću.

Budući da bespilotne letjelice sve više predstavljaju sigurnosne rizike, laserska tehnologija postaje ključni alat u borbi protiv takvih prijetnji. Laseri nude prednost zahvaćanja više ciljeva brzinom svjetlosti.

Osim toga, mogu isporučiti “beskonačan” broj hitaca po cijeni od oko 1 eura po hicu, bez troškova opreme. Velike globalne sile desetljećima razvijaju lasersko oružje, a sada je Australija ušla u arenu s visokoenergetskim prijenosnim laserom Fractl, koji je razvio AIM Defence.

Foto: Australian Department of Defence

Nevjerojatne performanse

Sustav Fractl, težak manje od 50 kg i nalik velikom geodetskom laseru, nedavno je testirala australska vojska u vojnom području Puckapunyal u središnjoj Victoriji. Tijekom testa, Fractl je bio suprotstavljen konvencionalnom oružju protiv dronova.

Dok su tradicionalne metode trošile znatnu količinu streljiva i često nisu uspijevale uništiti mete sve dok nisu bile opasno blizu, lasersko oružje tiho je i učinkovito eliminiralo dronove iz daljine.

Svestranost Fractla omogućuje mu rad i na bateriju i na izmjeničnu struju, pružajući više opcija odgovora na prijetnje dronova. Može uništiti dronove snopom širine kovanice od 10 centi, i to dok se kreće brzinom od 100 km/h, s udaljenosti od 1000 metara, a može i onesposobiti senzore s udaljenosti od 1500 metara. Impresivno, Fractl je samo desetina veličine i cijene sličnih sustava.

Zemljom bi se uskoro mogle kretati nove vrlo zanimljive letjelice: Pogledajte čemu služe




‘Kao u videoigrici’

To lasersko oružje također može isporučiti nesmrtonosne odgovore poput bljeskajućih upozorenja, zasljepljujućih senzora ili nanošenja svjetlosnih oštećenja. Operateri koriste ručni upravljač za precizno ciljanje, što im omogućuje odabir određenih dijelova drona za maksimalan učinak.

“Pritisnete gumb za praćenje drona i računalo preuzme, zatim pritisnete drugi gumb da ‘povučete okidač’ baš kao u video igrici”, objašnjava desetnik Patrick Flanagan iz australske vojske i nastavlja:




“Kažiprstom možete brzo promijeniti cilj između video kamere drona, središnje mase ili jednog od propelera. Potrebne su samo sekunde da onesposobite kameru i dvije ili tri sekunde da onesposobite rotor”.

Mračna prognoza Nikole Tesle: Predvidio je propast civilizacije jer smo zanemarili ove stvari

Kirurška preciznost

Fractlova precizna kontrola omogućuje kirurški precizne napade, poput rezanja žica ili spaljivanja eksploziva, te potpuno uništenje s manje snage nego što je potrebno za kuhanje kuhala za vodu. Može se nositi s pojedinačnim napadima i napadima rojevih dronova te je dizajniran da bude siguran za ljude. Naravno, ne osigurava štetu od slučajnih refleksija.

“Dronovi dolaze u svim oblicima i veličinama, a potrebni su vam razni alati da biste pobijedili prijetnju”, kaže časnik druge klase Eli Lea iz Ureda za implementaciju i koordinaciju robotskih i autonomnih sustava (RICO) te dodaje:

“Gađanje malih bespilotnih letjelica s više rotora s neba posebno je izazovno. Oružje usmjerene energije koje može detektirati, pratiti i djelovati na te vrste ciljeva je ključno. Lekcije iz Ukrajine jesu da su bespilotne letjelice pravi problem, a ako ne obratimo pozornost na to, čeka nas neugodno otriježnjenje u sljedećem sukobu”.

Australski prodor u naprednu lasersku tehnologiju označava značajan korak u modernoj vojnoj obrani, pružajući snažan alat za borbu protiv rastuće prijetnje dronova.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.