Ilustracija: Pixabay

Počinje moćni projekt potrage za izvanzemaljcima: ‘Ova metoda je dosad neviđena’

Autor: Zlatko Govedić

Istraživači s Kalifornijskog sveučilišta u Riversideu (SAD) identificirali su specifične umjetne stakleničke plinove koji bi mogli signalizirati prisutnost izvanzemaljskih civilizacija koje aktivno teraformiraju svoje planete.

Ti plinovi, koji se mogu detektirati sadašnjom i nadolazećom svemirskom tehnologijom, mogu otkriti planete modificirane da budu gostoljubivije za život. Teraformiranje uključuje umjetno mijenjanje okoliša planeta kako bi ga učinili pogodnim za život.

Studija, koju je vodio astrobiolog Edward Schwieterman, sugerira da bi određeni plinovi, ako se nađu u atmosferama egzoplaneta, mogli ukazivati na postojanje inteligentnih oblika života koji koriste naprednu tehnologiju za zagrijavanje svojih planeta.

staklenički plinovi, Ilustracija: UC Riverside

Dobri i loši plinovi

“Za nas su ti plinovi loši jer ne želimo povećati zagrijavanje, ali bili bi dobri za civilizaciju koja možda želi spriječiti nadolazeće ledeno doba ili teraformirati inače nenastanjiv planet u svom sustavu, kao što su ljudi predložili za Mars”, objašnjava Schwieterman.

Plinovi istaknuti u studiji uključuju fluorirane verzije metana, etana i propana, kao i spojeve dušik-fluor i sumpor-fluor. Ti plinovi, koji se koriste u raznim industrijskim primjenama na Zemlji, nisu pronađeni u značajnijim količinama u prirodi, što ukazuje na njihovo umjetno podrijetlo.

Takve tehnosignature mogu se otkriti čak i pri niskim koncentracijama s pomoću alata kao što je svemirski teleskop James Webb i budućih projekata poput europske misije LIFE. Istraživači su simulirali scenarij za planetarni sustav TRAPPIST-1, udaljen oko 40 svjetlosnih godina, pokazujući da se ti plinovi mogu uočiti u obližnjim egzoplanetarnim sustavima.

Jedna od ključnih prednosti tih plinova jest njihov snažan učinak staklenika. Na primjer, sumporni heksafluorid ima 23.500 puta veću moć zagrijavanja od ugljičnog dioksida, što ga čini sposobnim značajno zagrijati površinu planeta. Osim toga, ti su plinovi iznimno dugovječni. U atmosferi poput Zemljine mogu se zadržati i do 50.000 godina.




Susret Sunca i ‘nečeg u svemiru’ dramatično je ohladio Zemlju: Priča ima nastavak

‘Mi smo prva generacija’

Klorofluorougljici (CFC), koji se još nazivaju i freoni, također su umjetni plinovi, ali uništavaju ozonski omotač. No fluorirani plinovi predloženi u studiji kemijski su inertni i stabilniji, što ih čini lakšim za otkrivanje i manje štetnim za pretpostavljene izvanzemaljske ozonske slojeve.




Istraživački tim, koji uključuje suradnike sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju, NASA-in Goddard Space Flight Centera, Blue Marble Space Institute of Science i Pariškog sveučilišta, vjeruje da bi otkrivanje tih plinova bilo revolucionarni pokazatelj izvanzemaljske inteligencije.

“Ako vaš teleskop već karakterizira planet iz drugih razloga, ne bi vam trebao dodatni napor da potražite ove tehnosignature. Pronaći ih bilo bi zaista nevjerojatno”, kaže Schwieterman.

“Naš misaoni eksperiment pokazuje koliko će moćni biti naši teleskopi sljedeće generacije. Mi smo prva generacija u povijesti koja ima tehnologiju za sustavno traženje života i inteligencije u našem galaktičkom susjedstvu”, zaključuje Daniel Angerhausen, suradnik sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.