Foto: YouTube Screenshot

Ovo mjesto je poput paklene tvornice: Znanstvenici još ne znaju puno o ‘mučenom svijetu’

Autor: B. D.

Jupiterov prirodni satelit Io je prekriven vulkanima kao jež bodljama. Smatra se najaktivnijim vulkanskim tijelom u Sunčevom sustavu, s oko 150 aktivnih vulkana koji izbijaju u svakom trenutku, a na površini ima ukupno oko 400 vulkana na površini. Neprestano izbacuje lavu i plinove, poput kakve paklene tvornice.

Zahvaljujući sondi Juno i njezinom sustavu za izradu karti, sada znamo mnogo više o ovom nebeskom tijelu. “Visoka prostorna razlučivost infracrvenih slika JIRAM-a, zajedno s povoljnim položajem sonde Juno tijekom prolazaka pored Ia, otkrili su da je cijela površina Ia pokrivena jezerima lave”, izjavio je astrofizičar Alessandro Mura iz Nacionalnog instituta za astrofiziku u Italiji.

“Na području površine Ia za koje imamo najpotpunije podatke, procjenjujemo da je oko 3 posto pokriveno jezerima lave”, dodao je. Orbita Ia oko Jupitera nije savršeno kružna, zato što su drugi Jupiterovi prirodni sateliti, Callisto, Europa i Ganymede toliko veliki da imaju vlastiti gravitacijski utjecaj prema Iu.

Pakleni pejsaž

Sukob tih gravitacijskih silnica stvara toplinu u unutrašnjosti satelita, zbog čega se javljaju vulkanske reakcije. Sonda Juno koja se kreće u svemiru oko Jupitera, nedavno je nekoliko puta prošla blizu Ia te snimila detaljne snimke “sumpornog mjeseca”.

Znanstvenici su na Suncu uočili neugodnu pojavu nalik onoj na Zemlji: ‘Odlomio se komad površine’




Sonda je snimila jezera tekuće lave koja zapljuskuje rubove, a u čijem se središtu nalazi kruta kora. Jezera nastaju na dnu grotla čiji zidovi mogu biti visoki stotinama metara. Lava ne curi slobodno površinom mjeseca. Ona dolazi u “jezero” iz magmatskog rezervoara koji se nalazi ispod površine te na isti način istječe iz njega.

“Kombinirajući nove rezultate s dugoročnom kampanjom Junoa za praćenje i kartiranje vulkana na nikad prije viđenim sjevernim i južnim polovima Ia, JIRAM se pokazao kao jedan od najvrednijih alata za učenje o tome kako ovaj mučeni svijet funkcionira”, zaključio je Junoa Scott Bolton sa Southwest Research instituta u SAD-u.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.