Foto: Guliver Images

Ovaj događaj je Teslu slomio: ‘Iz njezinih je očiju zasjalo bijelo svjetlo, znao sam da je kraj’

Autor: M.P.

Crtice iz života velikog izumitelja Nikole Tesle još uvijek intrigiraju ljude diljem svijeta, posebno kada je riječ o njegovoj ekscentričnoj strani. Ovaj genije, rođen u pravoslavnoj obitelji u mjestu Smiljan kraj Gospića, gotovo je cijeli život radio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i ostvario svoje velike izume.

Među navikama koje su mnogi smatrali čudnima bila je njegova sklonost golubovima. Dok je živio u New Yorku, provodio je sate svaki tjedan hraneći golubove u parku i rutinski je nosio kući sve ozlijeđene kako bi ih mogao njegovati da ozdrave.

Često je držao otvorene prozore u hotelskom apartmanu u kojem je živio kako bi ga golubovi mogli posjetiti kad požele, što je rezultiralo užasnim neredom. Jednom je čak zamolio hotelskog kuhara da pripremi posebnu mješavinu sjemenki za njegove pernate prijatelje. Posebno se vezao za jednu golubicu. “Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj život je imao svrhu”, rekao je jednom o njoj.

Nikola Tesla, Screenshot/Youtube

Neobjašnjiv događaj s bijelim golubom

Teslini poznanici smatrali su zagonetnom njegovu strast prema golubovima jer je izumitelj imao fobiju od prljavštine. “Tesla je imao fobiju od klica. Zahtijevao je da nitko u blagovaonici hotela ne koristi stol za kojim je on sjedio, a za svaki objed tražio je čisti stolnjak. Svaku posudu, koji je prethodno sterilizirana, osobno je prije jela obrisao salvetom. Čim bi na stolu ugledao muhu, prekidao bi objed”, napisao je John O’Neal autor Tesline biografije.

Godine 1922. Tesla je navodno izvijestio da je bijeli golub uletio u njegovu sobu kako bi mu rekao da umire. Prije nego što je ptica uginula, rekao je, iz njezinih je očiju zasjalo bijelo svjetlo, svjetlije od bilo čega što je on ikada proizveo svojim električnim strojevima.

Tesla je bio slomljen zbog njezine smrti i rekao je prijateljima da je u tom trenutku osjetio da je njegovo životno djelo završeno. Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku u 87. godini života.

Tesla je prije više od 100 godina iznio svoju najnevjerojatniju tvrdnju: ‘Dolaze s Marsa’







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.