Foto: Screenshot/YouTube

Otkriven planet iznimno sličan Zemlji: ‘Mogao bi imati ključnu stavku za dolazak ljudi’

Autor: F.F

Nova istraživanja otkrila su obećavajući novi planet na kojem bi potencijalno mogao postojati ljudski život. Planet je nazvan Gliese 12b, i iako je znanstveno moguće da bi ljudi mogli putovati i živjeti na njemu, udaljen je čak 40 svjetlosnih godina od Zemlje, što znači da bi putovanje do njega trajalo 300.000 godina.

Unatoč velikoj udaljenosti, Gliese 12b je zanimljiv zbog nekoliko činjenica. Prema istraživanju, temperatura na površini planeta iznosi oko 42 stupnja Celzijusa, što je prilično vruće, ali još uvijek podnošljivo za život. Planet je veličine slične Veneri i kruži oko svog sunca, hladnog crvenog patuljka zvanog Gliese 12, svakih 12,8 dana.

Vođa istraživačkog tima, Larissa Palethorpe sa Sveučilišta u Edinburghu, istaknula je da je otkriće ovakvog planeta iznimno uzbudljivo jer pruža priliku za daljnje istraživanje atmosfere i potencijalne mogućnosti života.

Potrebna su dodatna istraživanja

“Otkrivanje jednog planet tako blizu je stvarno uzbudljivo jer nam omogućuje naknadnu analizu atmosfere, tako da ćemo moći naučiti puno više o njem”, dodaje.

“Bilo bi neugodno za čovjeka, ali način na koji definiramo ‘nastanjivost’ je da bi tekuća voda mogla postojati na površini planeta, što u ovom slučaju može”, kaže Larissa. Međutim, postoje i izazovi, uključujući pitanje postojanja atmosfere na Gliese 12b.

Znanstvenici izdali alarmantno upozorenje: ‘Ova sezona bit će izvanredna na nekoliko načina’




“Postoji mogućnost da ovaj planet nema atmosferu, što bi smanjilo njegovu sposobnost za život”, rekla je Palethorpe. “Idealno bi bilo da ima tanju atmosferu jer planeti s debelom atmosferom obično su prevrući. Međutim, još uvijek ima puno toga za istražiti kako bismo bolje razumjeli ovaj planet i njegove karakteristike.”

Istraživanje je objavljeno ovaj tjedan u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a prenosi Indy100.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.