Foto: Pexels

Nove fotografije iz svemira zapanjile geologe: Otkriven misterij ‘Zemljina ožiljka’

Autor: F.F

Ostaci drevnih poplava, koje se vjeruje da potječu iz ledenog doba prije 10.000 do 20.000 godina, nedavno su otkriveni na Zemlji zahvaljujući snimkama iz svemira koje je zabilježio satelit. U svibnju je satelit Landsat 8, u vlasništvu NASE i USGS-a, snimio fotografije visoravni Columbia u državi Washington.

Ove poplave zahvatile su bogato poljoprivredno područje, poznato kao Channeled Scablands, udaljeno oko 120 km zapadno od Spokanea. Fotografije su omogućile rješenje dugogodišnjeg misterija vezanog uz formacije stijena u tom području. Stijene, koje tvore zidove kanjona i litice, formirane su vodom koja je potekla iz kordiljerske ledene ploče tijekom posljednjeg ledenog doba, prenosi Indy100.

Foto: NASA

Evo o čemu se radi

Prema teoriji, ledenu branu formiranu duž rijeke Clark Fork, koja se nalazi na području današnje Montane, uzrokovalo je pucanje tijekom tisuća godina. Svaki put kad bi se brana srušila, ogromna količina vode, procijenjena na 600 kubičnih milja, prolazila je kroz regiju, stvarajući žljebove, rupe i duge kanale poznate kao “coulees”.

(FOTO) NEOBIČNA SNIMKA S MARSA: ‘Čini se da nam je suđeno da ostavljamo otpad kamo god pošli’

Ove poplavne vode kretale su se kroz područje brzinom 10 puta većom od bilo koje druge rijeke na svijetu, oblikujući značajne geološke karakteristike. Teorija o podrijetlu ovih formacija prvi je put iznio srednjoškolski profesor Harley Bretz 1923. godine. Iako je bila kontroverzna, recentna otkrića potvrđuju Bretzovu teoriju o ledeno doba poplava u Channeled Scablands.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.