Ilustracija

NOVA STUDIJA: Vjerojatnost za nastanak izvanzemaljskog života sto puta je veća nego što smo mislili!

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici sada vjeruju da su izgledi za pronalazak izvanzemaljskog života u našoj galaktici Mliječnoj stazi daleko veći nego što je itko slutio. Prema novoj studiji koju je vodio astrofizičar John Ilee sa Sveučilišta u Leedsu (Engleska, UK), sada se smatra da su osnovni kemijski uvjeti odgovorni za nastanak života u Mliječnoj stazi mnogo češći nego što se prije smatralo.

Kako bi to utvrdili, istraživači su proučili podatke iz teleskopa Atacama Large Millimeter/Submillimetre Array (ALMA) u Čileu za proučavanje diskova materije koji okružuju mlade zvijezde.

Utvrđeno je da ti diskovi, koji će jednog dana formirati nove planete, sadrže velike količine molekula prekursora potrebnih za formiranje složenijih molekula potrebnih za razvoj života.

“ALMA nam je prvi put omogućila da tražimo te molekule u unutarnjim dijelovima tih diskova, na ljestvicama veličina sličnima našem Sunčevom sustavu. Naša analiza pokazuje da molekula, koje se primarno nalaze u tim unutarnjim regijama, ima od deset do sto puta više no što su predviđali modeli”, navodi Ilee.

Zanimljivo je da u tim područjima ima i kometa i asteroida, što znači da bi se te molekule također mogle prenijeti na velike udaljenosti i pasti na druge planete.

“Ključni rezultat ovog rada pokazuje da se isti sastojci potrebni za sijanje života na našem planetu nalaze i oko drugih zvijezda. Moguće je da su molekule potrebne za početak života na planetima lako dostupne u svim okruženjima koja stvaraju planete”, zaključuje astrofizičarka Catherine Walsh, suautorica studije.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.