Foto: Pexels

NASA ‘uhvatila’ misteriozni signal iz svemira: Znaju odakle dolazi, ali jedna stvar ih muči

Autor: F.F

Astronomi NASA-e otkrili su iznenađujući “signal” koji stiže izvan naše galaksije, a koji trenutno nikako ne mogu objasniti. Analizirajući podatke svemirskog teleskopa Fermi Gamma-ray tijekom proteklih 13 godina, znanstvenici su primijetili neobičan signal. Francis Reddy iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard opisao ga je kao “neočekivanu i još uvijek nerazjašnjenu pojavu izvan granica naše galaksije.”

Teleskop, koji je sposoban detektirati gama zrake, snažne izboje energične svjetlosti tisuće do stotine milijardi puta jače od onoga što ljudsko oko može opaziti, slučajno je otkrio ovaj signal dok su istraživači tražili nešto sasvim drugo. Alexander Kashlinsky, kozmolog sa Sveučilišta Maryland i NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard, opisao je otkriće pred Američkim astronomskim društvom kao potpuno slučajno:

“Pronašli smo znatno jači signal na potpuno drugom dijelu neba od mjesta koje smo prvotno promatrali.” Istraživači su tražili tragove jedne od najstarijih karakteristika gama zraka, tzv. kozmičke mikrovalne pozadine ili CMB, koja potječe od prvih atoma u svemiru, prenosi Science Alert.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Tražili jedno, pronašli drugo

Umjesto toga, naišli su na signal koji dolazi iz sličnog smjera i gotovo iste jačine kao još jedna neobjašnjena pojava koja je sadržavala neke od najenergičnijih kozmičkih čestica ikada otkrivenih. Chris Shrader, astrofizičar iz Goddarda, izjavio je: “Otkrili smo dipol gama zraka, ali vrh mu je na južnom nebu, daleko od CMB-a, i njegova jačina je deset puta veća od onoga što bismo očekivali od našeg kretanja.”

NLO prešao poljsku granicu, izgubio mu se svaki trag: U tijeku mobilizacija

Izvješće o ovom otkriću objavljeno je ovaj tjedan u časopisu The Astrophysical Journal Letters. Znanstvenici vjeruju da bi ovo otkriće moglo biti povezano s kozmičkim gama zračenjem koje je opservatorij Pierre Auger u Argentini promatrao 2017. godine. S obzirom na sličnu strukturu oba fenomena, smatra se da bi mogli imati zajednički izvor.




Astronomi sada nastoje locirati misteriozni izvor signala ili razviti alternativna objašnjenja za ova dva neobjašnjiva fenomena. NASA-ino neočekivano otkriće može pridonijeti razumijevanju procesa formiranja dipola u svemiru.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.