Foto: Pexels

NASA testira nuklearnu bombu za zaštitu: Koristili bi ju kao štit od asteroida

Autor: F.F

NASA je uspješno dokazala svoju sposobnost preusmjeravanja ubojitog asteroida s putanje prema Zemlji, ali znanstvenici razvijaju plan B koji uključuje upotrebu nuklearne bombe. Tim kalifornijskih istraživača stvorio je simulaciju utjecaja eksplozije na površini svemirskog kamenja.

Model prikazuje detonaciju bombe na asteroidu, generiranje snažne energije koja prolazi kroz svemirski objekt. Dva moguća scenarija su da bi uređaj mogao preusmjeriti asteroid dalje od Zemlje ili ga oštetiti, razbijajući ga na male fragmente koji bi zaobišli planet, prenosi Daily Mail.

Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore (LNL) iz Kalifornije razvio je simulaciju kako bi procijenio učinkovitost nuklearne bombe u spašavanju od asteroida u slučaju da Nasa ne uspije. Model bi trebao pomoći u poboljšanju strategije preživljavanja u slučaju prijetnje od asteroida.

Foto: Unsplash

Simulacija koristi različite uvjete

NASA je 2020. poslala svemirsku letjelicu na asteroid i uspješno ga izbacila iz orbite, pokazujući da može preusmjeriti asteroid usmjeren prema Zemlji. Mary Burkey, vođa istraživanja, navodi: “Ako imamo dovoljno vremena za upozorenje, potencijalno bismo mogli lansirati nuklearni uređaj, šaljući ga milijunima milja daleko do asteroida koji ide prema Zemlji.”

Evo što je Dijete Isus reklo svećeniku kad ga je vidio da mahnito čisti! Znakovita poruka malog Isusa

Burkey ističe da nuklearne bombe imaju visok omjer gustoće energije po jedinici mase, što ih čini korisnim alatom za ublažavanje prijetnji od asteroida. Međutim, preciznost predviđanja učinkovitosti ovakvih misija ovisi o složenim simulacijama depozicije energije uređaja na asteroidu i rezultirajuće ablacije materijala.




Simulacija prati fotone kroz površinu materijala sličnih asteroidima, uzimajući u obzir različite uvjete, poput poroznosti, spektra izvora i trajanja izvora. Ovaj sveobuhvatan pristup čini model primjenjivim na razne scenarije asteroida, a mogao bi biti ključan za brzu reakciju u slučaju opasnosti od asteroida.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.