Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA snimala New York iz zraka i uočila nešto zastrašujuće: Pogledajte što se događa s metropolom

Autor: H.B.

NASA-ini znanstvenici koji su koristili svemirski radar otkrili su da tlo u New Yorku tone različitim brzinama zbog ljudskih i prirodnih čimbenika. Dijelovi metropolitanskog područja New Yorka tonu i dižu se različitim brzinama zbog čimbenika koji variraju, od prakse korištenja zemljišta do davno izgubljenih ledenjaka, otkrili su znanstvenici. Iako se promjene u visinama čine malima, djelići centimetara godišnje, one mogu povećati ili umanjiti lokalni rizik od poplava povezan s porastom razine mora.

Nova studija objavljena je u srijedu u časopisu Science Advances, a napisao ju je tim istraživača iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji i Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju. Tim je analizirao vertikalno kretanje tla prema gore i dolje, također poznato kao uzdizanje i spuštanje, u metropolitanskom području od 2016. do 2023. godine, koristeći tehniku ​​daljinskog očitavanja koja se naziva interferometrijski radar sa sintetičkom aperturom (InSAR). Tehnika kombinira dva ili više 3D promatranja iste regije kako bi se otkrilo kretanje površine ili topografija.

Velik dio kretanja koje su primijetili dogodio se u područjima gdje se prethodno modificirala zemljina površina, poput melioracije zemljišta i izgradnje odlagališta, a one su pak učinile tlo rahlijim i stlačljivijim ispod naknadno izgrađenih zgrada.

 




New York ponovo tone

Dio gibanja također je uzrokovan prirodnim procesima koji sežu tisućama godina unatrag sve do najnovijeg ledenog doba. Prije otprilike 24 000 godina, ogromna ledena ploča proširila se većim dijelom Nove Engleske, a zid leda visok više od jednog kilometra prekrio je područje današnjeg Albanyja u sjevernom dijelu države New York. Zemljin omotač, koji je nešto poput savijenog madraca, od tada se polako prilagođava. New York City, koji se nalazi na kopnu koje je podignuto tik uz rub ledene ploče, sada ponovno tone.

Znanstvenici su otkrili da se u prosjeku gradsko područje spušta za oko 1,6 milimetara godišnje, otprilike jednako koliko nokat na nožnom prstu izraste u mjesec dana. Koristeći radare na satelitima ESA-e, Sentinel-1, zajedno s naprednim tehnikama obrade podataka, detaljno su mapirali kretanje i odredili kvartove i znamenitosti koji će biti pogođeni, sve do piste zračne luke i teniskog stadiona, koji jenjavaju brže od prosjeka.

“Proizveli smo tako detaljnu kartu okomitog kretanja kopna na području New Yorka i pojavile su se značajke koje prije nisu bile primijećene”, rekao je glavni autor Brett Buzzanga, istraživač na JPL-u.




Foto: NASA/JPL-Caltech/Rutgers University

Gdje se sve spustio

David Bekaert, znanstvenik JPL-a i glavni istraživač projekta, rekao je da praćenje lokalnih promjena nadmorske visine i relativne razine mora može biti važno za mapiranje poplava i svrhe planiranja. To je posebno kritično budući da klimatske promjene na Zemlji guraju oceane u vis diljem svijeta, što dovodi do češćih neugodnih poplava i pogoršanja, te razornih olujnih valova.

Tim je identificirao dvije značajne žarišne točke slijeganja koja se nalaze, zajedno s odlagalištima, u Queensu. Jedna, pista 13/31 u zračnoj luci LaGuardia, spušta se brzinom od oko 3,7 milimetara godišnje. Znanstvenici su primijetili da je zračna luka u fazi obnove vrijedne osam milijardi dolara, koja je pak djelomično osmišljena kako bi se ublažile poplave uzrokovane nadolazećim vodama Atlantskog oceana. Također su identificirali da stadion Arthur Ashe, koji tone brzinom od oko 4.6 milimetara godišnje, zahtijeva izgradnju laganog krova tijekom renoviranja kako bi se smanjila njegova težina i količina slijeganja.

Druge vruće točke slijeganja uključuju južni dio Governors Islanda, izgrađen na 3,5 milijuna kubičnih metara kamenja i zemlje iz iskopavanja podzemne željeznice s početka 20. stoljeća, kao i mjesta u blizini oceana u Coney Islandu u Brooklynu i Arverneu u Queensu koji su izgrađeni na umjetnom nasipu. Slične razine slijeganja primijećene su ispod ceste 440 i međudržavne ceste 78 u predgrađu New Jerseyja, koje prolaze kroz povijesna mjesta nasipanja, te na otoku Rikers, proširenom do sadašnje veličine odlaganjem otpada.

Teorija zavjere upravo postaje istina? Otkriće znanstvenika baca novo svjetlo na Sunčev sustav

Procjene su korisne

Znanstvenici su također pronašli prethodno neidentificirano uzdizanje u East Williamsburgu u Brooklynu, koje raste za oko 1,6 milimetara godišnje, kao i u Woodsideu, koje je raslo 6,9 milimetara godišnje između 2016. i 2019. prije nego što se stabiliziralo. Koautor Robert Kopp sa Sveučilišta Rutgers rekao je da su bunari za crpljenje podzemne vode i injektiranje, koji se koriste za obradu zagađene vode, možda igrali ulogu, ali je potrebno dodatno istraživanje.

Znanstvenici su rekli da gradovi poput New Yorka, koji ulažu u obalnu obranu i infrastrukturu i suočeni su s porastom razine mora, mogu imati koristi od procjena kretanja kopna visoke rezolucije.

(VIDEO/FOTO) KAD U EGIPTU PADNE SNIJEG! Ljudi oduševljeni: ‘Ovo je za povijest, Aleksandrija se pretvorila u Moskvu’

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.