Asteroid 16 Psyche, Ilustracija: NASA/JPL-Caltech/ASU

NASA poslala letjelicu na objekt ogromne vrijednosti: ‘Milijun puta premašuje svjetsko gospodarstvo’

Autor: Zlatko Govedić

Nazvan po liku Psihi, grčkoj boginji duše, koja je rođena kao smrtna žena koja je postigla besmrtnost, asteroid 16 Psyche, koji se gotovo u cijelosti sastoji od metala nikla i željeza, vrijedi toliko novca da milijun puta premašuje “bijednih” 74 bilijuna (7,4 x 10¹³) eura svih svjetskih gospodarstava zajedno.

Njegova se vrijednost procjenjuje na 10 trilijuna (10¹⁹) eura.

Otkriven novi zanimljiv detalj na Moni Lisi: Pogledajte što je Da Vinci ugradio u kultnu sliku

Stjenoviti asteroid u obliku krumpira dug je 280 i širok 232 km. Ima masu oko 200 milijarda kg. Nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Od nas je udaljen oko 370 milijuna km.

Znanstvenici smatraju da je riječ o izloženoj željeznoj jezgri protoplaneta preostalog iz ranog Sunčeva sustava.

NASA-inoj letjelici Psyche, lansiranoj 13. listopada, trebat će šest godina da stigne do istoimenog asteroida.




“Dugo je san ljudi bio da dođu do metalne jezgre naše Zemlje. No tlak je previsok, temperatura je previsoka, tehnologija je nemoguća. Ali u Sunčevu sustavu postoji jedan način na koji možemo promatrati metalnu jezgru, a to je odlazak na ovaj asteroid”, kaže planetarna znanstvenica Lindy Elkins-Tanton s Državnog sveučilišta u Arizoni (SAD), voditeljica misije.

Znanstvenici se nadaju da će nas misija naučiti više o formiranju planeta.

Osim znanstvenih koristi, posjet tako vrijednom asteroidu mogao bi predstavljati korak prema iskopavanju dragocjenih tvari iz asteroida poput ovog… u ne tako dalekoj budućnosti.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.