Foto: YouTube

NASA ide u misiju zarobljavanja masivnog asteroida: Kada vidite što je na njemu, bit će vam jasno zašto

Autor: H.B.

NASA, svemirska agencija Sjedinjenih Američkih Država, priprema se za povijesno putovanje prema asteroidu 16 Psyche. Ovaj asteroid, širok 440 kilometara, privlači pažnju zbog svojeg bogatstva plemenitim metalima poput zlata, željeza i nikla, što bi mu dalo nevjerojatnu vrijednost od 10 kvintilijuna dolara ili 10 000 000 000 000 000 000 dolara, ako gledamo u brojkama.

Unatoč tom nevjerojatnom potencijalu, NASA-in interes za ovaj asteroid nije komercijalan. Umjesto toga, ovo je čisto znanstvena misija. Svemirska agencija se nada da će proučavanje asteroida pomoći u razumijevanju unutarnjih jezgara planeta i procesa formiranja planeta.

Lansiranje letjelice Psyche planirano je za 5. listopada, a ona će se lansirati na vrhu SpaceX Falcon Heavy rakete iz Svemirskog centra Kennedy u Floridi. Ovo će biti prvo međuplanetarno lansiranje rakete Falcon Heavy. Henry Stone, voditelj projekta Psyche u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji, izrazio je svoje uzbuđenje pred ovu povijesnu misiju.

U tijeku posljednje pripreme

“Odbrojavamo dane do lansiranja. Naš fokus se pomaknuo na sigurno dovršavanje konačnog mehaničkog zatvaranja svemirske letjelice i pripremu tima za operacije. Tim provodi brojne aktivnosti obuke kako bi osigurao da budemo spremni”, rekao je Stone.

Inače, prvotno je planirano da se lansiranje dogodi prošle godine, ali su se datum i pripreme prolongirali kako bi se osiguralo da je misija spremna za ovaj povijesni trenutak. Misija Psyche donosi nadu da ćemo bolje razumjeti tajanstvene unutarnje strukture planeta, a proučavanje asteroida bogatog metalima poput 16 Psyche može dati ključne odgovore na mnoga pitanja o planetima i njihovom nastanku.

Zašto je nastala teorija zavjere o HAARP-u? Mnogi ga krive za jake oluje u Hrvatskoj




Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.