Foto: Pexels

NASA će izvesti nešto što do sada nikada nije napravljeno: ‘To je kao da ćemo sletjeti na zvijezdu’

Autor: F.F

U roku od godinu dana, točnije 24. prosinca, solarna sonda Parker NASA-e brzinom od 195 km/s proći će pored Sunca. Ovaj nevjerojatan objekt, najbrži ikad stvoren od strane čovjeka, prići će najbliže našoj zvijezdi na udaljenosti od samo 6.1 milijun km od “površine” Sunca.

Astrofizičar Nour Raouafi, koji radi na projektu Parker, izjavio je za BBC: “Mogli bismo reći da ćemo sletjeti na zvijezdu. Ovo će biti monumentalno postignuće za cijelo čovječanstvo. To je ekvivalentno slijetanju na Mjesec 1969. godine.” Parker solarna sonda lansirana je 2018. godine i tijekom vremena orbitira sve bliže Suncu. Planirani manevar krajem 2024. odvest će sondu na samo 4% udaljenosti Sunce-Zemlja.

Foto: NASA, Ilustracija

Koji su im ciljevi?

No, sonda će se suočiti s velikim izazovom. Tijekom perihela, kada će biti najbliže Suncu, temperatura na prednjem dijelu letjelice vjerojatno će doseći 1400 stupnjeva Celzijevih. Stoga NASA planira skratiti vrijeme provedeno u tom užarenom području, ali dovoljno dugo da prikupi ključne podatke koji bi mogli pružiti revolucionarno razumijevanje nekih važnih solarnih procesa.

(FOTO) NEOBIČNA SNIMKA S MARSA: ‘Čini se da nam je suđeno da ostavljamo otpad kamo god pošli’

Jedan od ciljeva je bolje razumijevanje korone, Sunčeve vanjske atmosfere, koja pokazuje neobičan fenomen – kontraintuitivno pregrijavanje. Iako je temperatura na fotosferi, površini Sunca, otprilike 6000 stupnjeva, unutar korone može doseći milijun stupnjeva i više. To znanstvenicima predstavlja enigmu.

Dodatno, unutar područja korone, vanjski tok nabijenih čestica neočekivano ubrzava u nadzvučni vjetar brzinom od 400 km/s, što znanstvenici još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti. Ovo ubrzanje ključno je za bolje razumijevanje “svemirskog vremena” koje opisuje snažne erupcije s naše zvijezde koje mogu utjecati na komunikacije na Zemlji i čak srušiti električne mreže.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.