Foto: Screenshot/YouTube

Najusamljenije mjesto na svijetu sada je ‘groblje’: Hrvat mu dao ime, a povijest mu je jeziva

Autor: F.F

Prije više od tri desetljeća, Hrvoje Lukatela, geodet i matematičar iz Zagreba, otkrio je i nazvao mjesto u Tihom oceanu “oceanski pol nepristupačnosti”, poznato kao Point Nemo. Nadahnut likom kapetana Nema iz romana Julesa Vernea “20.000 milja pod morem”, Lukatela je smatrao da naziv “Nemo” (latinski za “nitko”) savršeno opisuje najizoliranije mjesto na Zemlji.

Lukatela nije osobno posjetio Point Nemo, ali je 1992. godine izračunao njegovu poziciju koristeći tada dostupnu tehnologiju i dodijelio mu ime. Otkrio je da atoli Ducie Island, Motu Nui (najjužniji otok Uskršnjih otoka) i Maher Island na Antarktici tvore krug s Point Nemo u sredini, unutar kojeg nema drugih otoka ili kopna.

Point Nemo je toliko udaljen od kopna da su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji bliži toj točki nego bilo koje kopno na Zemlji, koje je udaljeno 2700 kilometara. Astronauti, s druge strane, prolaze na 416 kilometara od točke, bliže nego što je Antarktika.

Nestao član posade

Tijekom Volvo Ocean Racea 2018. godine, u blizini Point Nemo, posada Sun Hung Kai/Scallywag pretrpjela je tragediju kada je član posade, John Fisher, pao s broda nakon nekontroliranog manevra. Unatoč naporima posade u teškim uvjetima s vjetrom od 35-45 čvorova i valovima od 4-5 metara, nisu uspjeli pronaći Fishera, iako je imao osobni lokator. Bacili su pojas za spašavanje, ali zbog niskih temperatura mora od 9°C bilo je teško provesti bilo kakvu akciju spašavanja, piše Morski.hr.

Zašto često sanjamo da padamo: Iza ove pojave krije se neobičan fenomen




Danas je Point Nemo poznat kao “groblje svemirskih letjelica”. Svemirske agencije šalju svoje svemirske postaje ovamo kada završe svoj vijek trajanja, a oko 300 svemirskih letjelica, uključujući poznatu rusku svemirsku postaju Mir, završilo je na ovoj najizoliranijoj točki na svijetu.


Ovo područje privlači malo posjetitelja zbog svoje udaljenosti i nedostatka spektakularnih prizora. Umjesto toga, okruženo je beskrajnim oceanom, bez kopna, tabli dobrodošlice ili suvenirnica. Jedino na što biste mogli naići su plutajuće hrpe plastike, podsjećajući nas na zagađenje okoliša. Do najbližeg kopna potrebno je 15 do 22 dana neprekidne plovidbe, što zahtijeva veliku disciplinu, hrabrost i možda malo ludosti.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.