Foto: Unsplash

‘Najsretniji čovjek na svijetu’ ima djetelinu s nevjerojatnim brojem listova

Autor: Zlatko Govedić

Djetelina s četiri lista obično se smatra simbolom sreće, no Japanac Yoshiharu Watanabe (45) zavrijedio je titulu “najsretnijeg čovjeka na svijetu” pošto je uzgojio djetelinu s nevjerojatna 63 lista, čime je postavio novi Guinnessov svjetski rekord.

Watanabeov projekt počeo je 2009. kada je počeo skupljati djeteline s više od uobičajena tri lista i saditi ih u svom kućnom vrtu. Unakrsnim oprašivanjem uzgajao je djeteline sa sve većim brojem listova, do nevjerojatnih 20.

Djetelina je uobičajena biljka koja se nalazi posvuda, pa kad god bih vidio djetelinu s četiri, pet ili sedam listova u blizini rižinih polja ili parkova, ponio bih ju kući”, objasnio je Watanabe za Guinnessovu knjigu rekorda.

Foto: Guinness World Records

Broj listova se povećavao

Budući da se broj listova povećavao iz godine u godinu, Japanac je odlučio postaviti novi svjetski rekord. Prethodni rekord, koji je od 2009. godine držao Shigeo Obara, bila je djetelina s 56 listova.

Watanabeova predanost i metodične tehnike unakrsnog oprašivanja dale su impresivne rezultate tijekom godina. Do 2020. godine uzgojio je djetelinu s 49 listova, a 2021. gotovo je oborio rekord s primjerkom od 55 listova.

Međutim, činilo se da je njegov napredak zastao te se suočio s izazovom fluktuirajućih brojeva listova, koji su se ponekad vraćali na tipičnu djetelinu s tri lista. “Ponekad se broj listova može smanjiti, a ponekad završite s normalnom djetelinom s tri lista. Znamo da je genetika uključena u veći broj listova, ali ne znamo kako to točno funkcionira”, objasnio je Japanac.




Čudo prirode i ljudska domišljatost

Unatoč neuspjesima, Watanabeova upornost se isplatila 2023. kada je uzgojio djetelinu sa 63 lista, nadmašivši dosadašnji rekord za sedam listova. Brojanje listova pokazalo se pedantnim zadatkom, za koji je Japancu trebalo više od sat vremena zbog njihove male veličine.

“Budući da su listovi manji od standardne djeteline koju poznajete i volite, teško je izbrojati broj listova. Da bih bio prebrojao ovu rekordnu djetelinu, trebalo mi je više od sat vremena”, zaključuje Watanabe.

No odakle uopće vjerovanje da djetelina s četiri lista donosi sreću nalazniku? Jedan tekst iz 1869. kaže da su djetelinu s četiri lista “noću za punog Mjeseca skupljale vještice, koje su je miješale s vrbenom i drugim sastojcima, dok su mlade djevojke u potrazi za znakom savršene sreće tražile tu biljku.




U pismu iz 1877. St. Nicholas Magazine, 11-godišnja djevojčica je napisala: “Jesu li vam vile ikada šapnule na uho da djetelina s četiri lista donosi sreću nalazniku?”

Japančevo nevjerojatno postignuće tako ne samo da postavlja nova mjerila, već naglašava i fascinantan potencijal botaničke genetike i snagu odlučnosti. Njegova rekordna djetelina svjedočanstvo je čuda prirode i ljudske domišljatosti.

Biolozi otkrili novu vrstu riječne ribe: Izgleda kao jezivo reptilsko oko

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.