Foto: YouTube screenshot

Najopasnije ‘nemani’ u Sredozemlju: Ugriz jedne ubrizgava strašni otrov koji razara krvna zrnca

Autor: B. D.

Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru živi oko 170 tisuća različitih životinjskih vrsta. Ono je jedno od najbogatijih mora po bioraznolikosti.

Većina morskih životinja klone se ljude i nastoje ih izbjeći. Međutim neke morske životinje mogu biti opasne, uglavnom ne zato što su agresivne, već jer imaju obrambena svojstva koja mogu ugroziti čovjeka ako se previše približi životinji. Prenosimo listu nekoliko najopasnijih životinja koje možete susresti u Sredozemnom moru.

Morski pauk je riba koja obitava na pjeskovitom dnu. Njegov otrov na ljudski organizam djeluje kao neurotoksin, a osim jake boli, ubode bodlja na leđnoj peraji uzrokuje oticanje, mučninu, glavobolju, otežano disanje i bolove oko srca. Ova riba može ubosti čovjeka ako slučajno stane na nju dok je ona ukopana u pijesak. Morskog pauka ima i u Jadranskom moru.

Foto: Pixababy

Neobični stanovnici mora

Portugalska galija u stvari je kolonija sićušnih organizama koji zajedno grade tijelo koje izgleda poput meduze. Žarnici galije sadrže izrazito jak otrov. Žarnice ovog organizma ostaju otrovne dugo nakon što životinja ugine, zbog čega se ljudi mogu otrovati i ako je pronađu nasukanu na obali. Galije su inače oceanske životinje, no u Mediteranu ih se viđa od 2018. godine.

Murina je riba čiji oblik podsjeća na zmiju, a osim što je opasna i izgleda jezivo. Ugrizom u ljudsko tijelo ubrizgava otrov koji uništava crvena krvna zrnca. Skrivaju se u pukotinama u kamenu i ugrist će čovjeka samo ako se osjećaju ugrožena. Aktivne su noću.

Veliki bijeli morski pas obitava na Sredozemlju. Znanstvenici vjeruju da mu je ugriz čak 300 puta jači od ljudskog. Usprkos mišljenju u javnosti nisu agresivne životinje i napadi na ljude su veoma rijetki. Mogu izrasti do duljine od šest metara.

Foto: Pixababy

Raži pripisivali mitska svojstva

Obična raža obitava u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crnom moru. Najčešće se nalazi u pjeskovitim ili muljevitim obalnim vodama plićim od 60 metara, često zatrpana sedimentom. Može nanijeti bolnu ranu svojom otrovnom repnom bodljom, iako rijetko opasnu po život.




Biolozi otkrili novu vrstu riječne ribe: Izgleda kao jezivo reptilsko oko

Tijekom antike ubodu raže su se pripisivala razna mitska svojstva. Lovi se u velikom broju i koristi za hranu, riblje brašno i ulje. Populacija raže se smanjuje.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.