Foto: Pixabay

Najgore mjesto u koje vas može ubosti pčela: Ovaj muškarac prošao je pakao

Autor: Zlatko Govedić

U iznimno rijetkom medicinskom slučaju, 55-godišnji muškarac iz Philadelphije (Pennsylvania, SAD) pretrpio je značajne probleme s vidom i bolove nakon što ga je prošlog tjedna pčela ubola izravno u očnu jabučicu.

Taj neobičan incident rezultirao je posjetom hitnoj pomoći s pogoršanim vidom i natečenim, upaljenim desnim okom. Nemili događaj počeo je kada je muškarac ležerno šetao, a pčela ga je ubola u oko.

Odmah je zatražio liječničku pomoć, a liječnici su prvo izvadili žalac i poslali ga kući. Međutim, dva dana kasnije vid mu se pogoršao te je osjetio jake bolove u desnom oku. Daljnjim ispitivanjem otkriveno je da mu je u očnoj jabučici ostao komad žalca.

Foto: Talia N. Shoshany, M.D., and Zeba A. Syed, M.D.

Oštar ulomak žalca

Oftalmologinje Talia Shoshany i Zeba Syed pregledali su muškarčevo oko i otkrili da je natečeno, upaljeno i krvavo, s krvlju skupljenom na dnu šarenice. Vid mu se pogoršao do te mjere da je jedva mogao izbrojati prste.

Koristeći mikroskop s jakim svjetlom, liječnici su identificirali oštar ulomak žalca na granici između rožnice i bjeloočnice. Uspješno su uklonili fragment oftalmološkim specifičnim mikrokliještima i propisali antibakterijske i prednizolonske kapi za oči.

Iako se muškarčevo stanje nije odmah popravilo, petomjesečno praćenje pokazalo je da mu se vid značajno poboljšao na 20/25.

Točne okolnosti pod kojima ga je pčela uspjela ubosti u očnu jabučicu ostaju nejasne, naglašavajući njegovu strašnu nesreću. Takvi su incidenti iznimno rijetki, sa samo nekoliko dokumentiranih slučajeva u znanstvenoj literaturi. Ovaj slučaj naglašava i važnost temeljitog liječničkog pregleda i liječenja, posebno kod rijetkih i neuobičajenih ozljeda.




Najbrža životinja na svijetu juri brzinom od nevjerojatnih 350 km na sat

Opasnosti uboda

Ubod pčele može izazvati različite reakcije u ljudskom organizmu, ovisno o individualnoj osjetljivosti i brojnim čimbenicima. Kada pčela ubode čovjeka, svojim žalcem ubrizgava malu količinu otrova iz svoje otrovne vrećice.




Žalac ima bodlje koje omogućuju pčeli da ostane pričvršćena za žrtvu, dok joj vrećica ostaje u tijelu. Pošto ubode, pčela obično ostavlja žalac i dio svoje vrećice u koži. Ona može nastaviti pumpati otrov u tijelo nekoliko sekundi nakon uboda.

Odmah nakon uboda dolazi do oštrog bola na mjestu uboda. Koža oko uboda postaje crvena i nabubri. Oko uboda može se javiti i osjećaj svrbeža. U slučaju alergijske reakcije, simptomi mogu uključivati oticanje lica, usana ili grla, teškoće u disanju, vrtoglavicu, pad tlaka i gubitak svijesti. To može biti opasno i zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

Iako često neugodan, ubod pčele rijetko ima dugoročne posljedice za većinu ljudi. Međutim, za osobe s teškom alergijom na pčelinji otrov, ubod može biti opasan za život i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju. Preventivne mjere, kao što su izbjegavanje pčela i nošenje adrenalinskog autoinjektora, ključne su za osobe s poznatom alergijom na pčelinji otrov.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.