Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

U Jadranu se pojavili notorni crvi mesožderi: Pogledajte što se dogodi ako vas ubode

Autor: B. D.

Na crnogorskom primorju, posebno na plažama Budve, pojavili su se vatreni crvi, poznati i kao crvi mesožderi. Stručnjaci savjetuju stanovnicima i turistima da ih izbjegavaju i ne dodiruju, jer kontakt može izazvati neugodne posljedice.

Ovi crvi su prisutni u Jadranu već duže vrijeme, ali se posljednjih godina njihova populacija povećala zbog zagrijavanja mora. Dr. Maja Krželj sa Sveučilišta u Splitu objašnjava da su temperature u Jadranu porasle za oko 2 stupnja, što pogoduje razmnožavanju vatrenih crva i drugih morskih vrsta poput meduza, prenosi N1.

“Vatrenim crvima porast temperature pogoduje i zbog toga se bilježi i porast populacije. Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari, pa je kod nas ranije bilo dojava ribara kojima su crvi znali napasti vršu s ribom te pojesti svu ribu”, upozorila je dr. Krželj te dodala da nije riječ o životinjama koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Imaju otrovne bodlje

Ranije su vatreni crvi živjeli u dubljem moru, ali sada ih zbog zatopljenja sve češće možemo vidjeti u plićacima na metar dubine. Ovi crvi nisu opasni ako se ne osjećaju ugroženo, stoga ih je najbolje ne dirati.

Dr. Krželj ističe da vatreni crvi ne napadaju ljude niti mogu skočiti na njih. Međutim, oni imaju sitne iglice koje izlučuju toksine za ubijanje plijena. Zbog živopisnih boja, ljudi ih često žele dodirnuti, što može uzrokovati štetne posljedice.

Pronađena je nova vrsta zmije: ‘Iznimno su agresivne, a posebno fascinira kako se mijenja’




U slučaju kontakta, treba pažljivo izvaditi iglice iz kože, najbolje uz pomoć ljepljive trake, i zatim nanijeti kremu protiv opeklina te odmah posjetiti liječnika. Iglice koje ostanu pod kožom mogu izazvati infekciju i druge komplikacije, uključujući dermatološke probleme.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.