Screenshot YouTube

Na današnji dan Hrvatsku je pogodio strašan tsunami: Ljudi su u panici bježali kroz prozore

Autor: I.J.

Prvog dana ljeta prije 46 godina, Korčula je doživjela elementarnu nepogodu neviđene snage, koje se danas malo tko sjeća, piše Punkufer.

Naime, u zoru, 21. lipnja 1978. godine, Velu Luku je pogodio ogroman plimni val, poznat kao šćiga, koji znanstvenici nazivaju meteorološkim tsunamijem. U 5 sati i 15 minuta razina mora se najprije naglo podigla, poplavivši kuće i brodove, a zatim se povukla toliko da su mještani mogli pješice prelaziti s jedne strane uvale na drugu.

Silovito more prodiralo je u priobalne kuće, tjerajući ljude na paničan bijeg kroz prozore te penjanje na tavane i krovove. Nakon prvog vala, more se povuklo stvarajući strahovitu buku.

Uvala ostala bez mora

Oko osam sati uslijedio je drugi, znatno veći val koji je dosegao visinu od 175 centimetara, što je zabilježeno natpisom na školi. Kako je uvala ostala bez mora, stvarna visina vala bila je šest metara. Šćiga je uništila sve pred sobom: nakit, namještaj, ulje, vino, odjeću i razne druge stvari, uzrokujući golemu štetu.

Danas nas čeka nas pravi pakao, a onda slijedi šok: Na velika vrata se vraćaju opasne pojave




Tsunami je pojam koji dolazi iz japanskog jezika i označava val u luci. Dok tsunamiji nastaju zbog seizmičkih aktivnosti, meteotsunamiji su meteorološke prirode. Karakteristični oblici zaljeva, poput onog u Veloj Luci, pogoduju valovima koji dolaze s otvorenog mora i postupno se pojačavaju.

 




 

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.