Screenshot/Youtube

Mravi obavljaju kirurški postupak: Čišćenje rane, procjena rizika i amputacija

Autor: Zlatko Govedić

Biolozi sa Sveučilišta u Würzburgu (Njemačka), koje je predvodio bihevioralni ekolog Erik Frank, otkrili su da floridski mravi stolari (Camponotus floridanus) mogu izvesti kiruršku amputaciju udova kako bi spasili svoje ozlijeđene prijatelje u mravinjaku.

Taj proces prvo uključuje čišćenje rane, a zatim slijedi detaljna procjena rane i odluka hoće li se pristupiti amputaciji. To novootkriveno ponašanje dodatak je impresivnom popisu sposobnosti tih sićušnih stvorenja.

“Ozljede bedrene kosti (femur), gdje uvijek amputiraju nogu, imale su stopu uspješnosti oko 95%. Što se tiče goljenice (tibia), čak i kada ju nisu amputirali, i dalje je postignuta stopa preživljavanja od oko 75%”, objašnjava Frank.

Antibiotska slina

Ova izvanredna kirurška vještina osigurava visoku stopu preživljavanja ozlijeđenih mrava, s odlukama temeljenima na riziku od infekcije. Studija je koristila mikro-CT skeniranje kako bi istražila zašto su mravi odlučili amputirati određene ozljede dok su se odlučili za čišćenje drugih.

Femur, bogat mišićnim tkivom i ključnim za protok krvi, zahtijevao je amputaciju kako bi se spriječilo širenje infekcije zbog sporije cirkulacije krvi. Nasuprot tome, goljenica, s manje mišićnog tkiva i bržim protokom krvi, zahtijeva samo čišćenje kako bi se ublažio rizik od infekcije.

Prethodna istraživanja već su pokazala da neke vrste mrava koriste antibiotsku slinu za liječenje rana. Međutim, floridski mravi stolari nemaju takve žlijezde, što njihovu mehaničku metodu obrade čini posebno vrijednom pozornosti. Implikacije nove studije naglašavaju napredno društveno ponašanje i medicinske sposobnosti tih mrava, što uvelike podsjeća na ljudske medicinske sustave.




Prolaznici se žalili na neobične zvukove: Radnici nisu ni slutili što se nalazi ispod pločnika

Doslovce jedini slučaj

“Činjenica da su mravi u stanju dijagnosticirati ranu drugih jedinki, vidjeti je li zaražena ili sterilna, te je u skladu s tim liječiti tijekom dugih razdoblja znači da je to jedini medicinski sustav koji se može mjeriti s ljudskim”, dodaje Frank.




“Budući da nisu u mogućnosti dovoljno brzo prerezati nogu da spriječe širenje štetnih bakterija, mravi pokušavaju ograničiti vjerojatnost smrtonosne infekcije provodeći više vremena čisteći ranu tibije”, objašnjava evolucijski biolog Laurent Keller sa Sveučilišta u Lausannei (Švicarska).

Nova studija naglašava složenost i inteligenciju kolonija mrava, pružajući uvid u njihov sofisticirani život u zajednici i medicinsku praksu. To je dokaz zamršenog i često iznenađujućeg ponašanja u prirodnom svijetu.

“Ovo je doslovce jedini slučaj u kojem se u životinjskom carstvu događa to da jedna jedinka obavlja sofisticiranu i sustavnu amputaciju dijela tijela drugog pripadnika njezine vrste”, zaključuje Frank.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.