Ilustracija: Unsplash

Misteriozni radiosignal zapanjio astronome: Javlja se svakih sat vremena

Autor: Zlatko Govedić

Astronomi su otkrili vrlo neobičan radiosignal iz svemira koji se ponavlja svakih 53,8 minuta, kružeći kroz tri različita stanja. Taj zagonetni signal, službeno označen kao ASKAP J1935+2148, izaziva naše trenutno razumijevanje fizike.

Signal je prvi put identificiran u podacima australskog radioteleskopa Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), koji skenira široka područja neba tražeći prolazne impulse. Detektirani signal pokazuje tri različita stanja emisije: svijetle bljeskove koji traju između 10 i 50 sekundi s linearnom polarizacijom, slabije pulseve s kružnom polarizacijom koji traju samo 370 milisekundi i razdoblja potpune tišine.

“Ono što je intrigantno je kako taj objekt prikazuje tri različita stanja emisije, svako sa svojstvima potpuno različitima od drugih”, kaže astronomkinja Manisha Caleb, glavna autorica studije međunarodnog tima znanstvenika.

Zbunjujuća kontradikcija

Radioteleskop MeerKAT u Južnoafričkoj Republici odigrao je ključnu ulogu u razlikovanju ovih država. Bez ovih opažanja, astronomi možda ne bi vjerovali da signali potječu od istog objekta.

Znanstvenici vjeruju da signal vjerojatno dolazi od neutronske zvijezde ili bijelog patuljka, iako njegove osebujne karakteristike nisu u skladu s postojećim teorijama o tim objektima.

Neutronske zvijezde i bijeli patuljci su ostaci većih zvijezda koje su eksplodirale. Neutronske zvijezde, za koje se zna da emitiraju pravilne radiovalove, glavni su osumnjičenici. Međutim, njihova brza rotacija, obično sekunde ili djelići sekunde po okretaju, čini teoretski nemogućim da se vrti tako sporo svake 54 minute.




Bijeli patuljci, nasuprot tome, mogu se vrtjeti sporije, ali nema poznatih mehanizama koji objašnjavaju kako bi mogli proizvesti promatrane radiosignale. Ta kontradikcija ostavlja znanstvenike zbunjenima.

Tvrdi da bi otkriće izvanzemaljaca moglo raspiriti ovu vrstu mržnje: ‘Oni su najpripremljeniji’




Možda je nešto sasvim treće

Ovo nije prvi zbunjujući ponavljajući radiosignal s kojim su se astronomi susreli. Prije nekoliko godina, drugi signal s 18-minutnom petljom također je prkosio objašnjenju. Novootkriveni signal, sa svojim dužim i složenijim ciklusom, dodatno produbljuje misterij.

Daljnja zapažanja neophodna su za otkrivanje prirode ASKAP J1935+2148. Bilo da se ispostavi da je riječ o neobičnoj neutronskoj zvijezdi, nedostižnom “pulsirajućem bijelom patuljku” ili nečem sasvim drugom, to bi otkriće moglo natjerati znanstvenike da preispitaju dugogodišnje pretpostavke o tim nebeskim objektima.

“Moglo bi nas čak potaknuti da preispitamo naše desetljećima staro razumijevanje neutronskih zvijezda ili bijelih patuljaka, kako emitiraju radiovalove i kakva je njihova populacija u našoj galaktici Mliječnoj stazi”, zaključuje Caleb.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.