Ilustracija

Misteriozni pozdrav iz svemira stiže točno u dan! Astronomi misle da su otkrili izvor

Autor: Zlatko Govedić

U lipnju ove godine astronomi su zabilježili brzi radiosignal poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu i dolazi iz svemira. Ovo je drugi put da je otkriven radiosignal s prepoznatljivim i ponavljajućim uzorkom.

FRB su radiosignali s valnom dužinom između djelića milisekunde i nekoliko milisekundi. Stručnjaci još nisu shvatili šta predstavljaju i zašto postoje, ali izvor navedenog signala je poznat. Riječ je o patuljastoj galaktici udaljenoj tri milijarde svjetlosnih godina.

Radiosignal dolazi svakih 161 dan, plus-minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da je riječ o ponavljajućem signalu, znanstvenici sada mogu učinkovitije predvidjeti njegovu aktivnost, ali i potencijalno steći novi uvid u njegovo podrijetlo.

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Najstariji spomen Isusa Krista pronađen je u istočnoj Srbiji?

Prvo istraživanje na FRB 121102 proveo je Kaustubh Rajvade sa Sveučilišta u Manchesteru. On vjeruje da bi izvor signala mogla biti neutronska zvijezda u spomenutoj patuljastoj galaktici.




“S obzirom na kratko trajanje i veliku osvijetljenost samih radiosignala, dobra pretpostavka bila bi da je riječ o neutronskoj zvijezdi s vrlo jakim magnetskim poljem i u orbiti sa sličnim objektom”, rekao je Rajvade.

Izvor vjerojatno nisu izvanzemaljci, a astronomi vjeruju da je signal došao iz prirodnog izvora.

“Mislim da postoji prirodno objašnjenje ovih događaja, ali sam otvorena uma, pa ću ići kamo me dokazi dovedu”, kazao je astrofizičar Adam Deller za Cnet.




SVEMIR NE PRESTAJE FASCINIRATI: Signal star sedam milijardi godina doputovao do Zemlje! Evo što je napravio kada je stigao

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.