Screenshot/Youtube

Međunarodna svemirska postaja bit će spaljena u atmosferi: Objavljeni detalji

Autor: Zlatko Govedić

Američka svemirska agencija NASA objavila je da će preuzeti vlasništvo nad specijaliziranom letjelicom za deorbitiranje, dizajniranim za sigurno vođenje Međunarodne svemirske postaje (MSP) u Zemljinu atmosferu, označavajući kraj operativnog vijeka postaje 2030. godine. Letjelica tvrtke SpaceX izvest će iz orbite 150 milijarda dolara vrijedan MSP na sigurno i spaliti ga u atmosferi na 1649 °C.

Tijekom cijele misije letjelicom će upravljati NASA, osiguravajući kontrolirano spuštanje i izgaranje i vozila i MSP-a prije nego što stignu do površine Zemlje. Očekuje se da će svi preostali ostaci sletjeti u određeno područje južnog Tihog oceana, područje koje se rutinski koristi za izlazak svemirskih letjelica iz orbite.

Odgovornost za sigurnu razgradnju MSP-a snosi pet svemirskih agencija koje njime trenutno upravljaju: NASA, Europska svemirska agencija (ESA), Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), Kanadska svemirska agencija (CSA) i Ruska svemirska korporacija Roscosmos.

Simbol suradnje i napretka

MSP, koji je bio kamen temeljac međunarodne suradnje i znanstvenog napretka, zaključit će svoju 30-godišnju misiju koordiniranim naporom. Financijska obveza za program MSP-a je značajna, a NASA trenutno izdvaja više od 3 milijarde dolara godišnje.

To uključuje 1,3 milijarde dolara za rad postaje i gotovo 1,8 milijardi dolara za posadu i prijevoz tereta. Prema NASA-inu izvješću o tranziciji, ta bi se sredstva mogla preusmjeriti za potporu inicijativama istraživanja dubokog svemira, povećavajući sposobnost agencije da poduzme ambicioznije misije.

Projektiranje vozila za deorbitu izazovan je zadatak koji je dodijeljen inženjerima SpaceX-a. MSP, koji teži 419.725 kg i okruži oko Zemlje svakih 90 minuta, brzinom od 29.000 km/h, predstavlja značajne tehničke prepreke.




Od svog početka u studenom 1998., MSP je dokaz ljudske genijalnosti i međunarodne suradnje. Postaja je ugostila astronaute iz 23 zemlje i kontinuirano je naseljena od studenog 2000. godine, počevši od astronauta Sergeja Krikaljeva, Jurija Gidzenka i Williama Shepherda.

Kinezi donijeli uzorke s nevidljive strane Mjeseca: Svi očekuju veliko otkriće




Širi se doseg čovječanstva

Tehnološki napredak transformirao je istraživanje svemira od lansiranja MSP-a, ali ostavština postaje kao prve te vrste ostaje netaknuta. Unatoč geopolitičkim napetostima na Zemlji, MSP je ostao simbol jedinstva i znanstvenih nastojanja.

Godine 2020. NASA je dodijelila ugovor vrijedan 140 milijuna dolara (130 milijuna eura) tvrtki Axiom Space za spajanje najmanje jednog komercijalnog modula na MSP. Axiom planira povezati svoj prvi modul do 2026. godine, nakon čega slijede dodatni moduli svake godine. Ti moduli će na kraju formirati neovisnu komercijalnu svemirsku postaju nakon što se MSP stavi izvan pogona.

Šireći doseg čovječanstva u svemiru, NASA također razvija Lunar Gateway, manju postaju u Lagrangeovoj točki sustava Zemlja – Mjesec. Ona će služiti kao putna točka za lunarne misije. Osim toga, NASA ima ugovore s tvrtkama Blue Origin, Nanoracks LLC i Northrop Grumman Systems Corporation za stvaranje drugih svemirskih modula koji slobodno lete.

Kako se MSP približava svojim posljednjim godinama, njegova ostavština međunarodne suradnje i znanstvenih postignuća nastavlja nadahnjivati ​​buduća istraživanja svemira.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.