Screenshot/Youtube

Kupači snimili napad golemog morskog psa: ‘Odjednom se začulo vrištanje’

Autor: Zlatko Govedić

Američki dužnosnici potvrdili su da je u četvrtak, 4. srpnja, jedan morski pas napao i unutar dva sata ozlijedio četiri osobe kod južne obale Teksasa. Lokalni lovočuvar, kapetan Chris Dowdy, obavijestio je američke medije o četiri odvojena susreta s morskim psom u blizini otoka South Padre, uključujući dva jača napada.

Najteži incident dogodio se oko 11 sati po lokalnom vremenu u četvrtak u blizini bloka 4100 na Gulf Boulevardu. Policijska uprava otoka South Padre primila je hitan poziv u kojem im je dojavljeno o ozbiljnom ugrizu morskog psa u nogu čovjeka.

Hitna pomoć, policija i vatrogasne službe otoka South Padre pružile su prvu pomoć žrtvi na licu mjesta prije nego što su je prevezli u Regionalni medicinski centar Valley u Brownsvilleu (Teksas, SAD).

Sve je snimljeno

Jedan posjetitelj na plaži snimio je morskog psa koji je plivao blizu obale tijekom napada. Drugu je osobu također ugrizao morski pas, treću je okrznuo, a četvrta je osoba zadobila ozljede dok se branila od morskog psa, izvijestio je kapetan Dowdy.

Obje žrtve ugriza odvedene su u Regionalni medicinski centar Valley, a jednoj je potrebno daljnje liječenje i nakon toga je odvezena u bolnicu. Početna izvješća ukazivala su na četiri odvojena ugriza morskog psa, no dužnosnici su kasnije razjasnili detalje incidenata.

Morski pas je od tada pobjegao u otvorene vode, a vlasti trenutno nemaju planove za njegovo zadržavanje, istaknuo je kapetan Dowdy. Nakon jutarnjeg napada, patrola na plaži otoka South Padre, zajedno s lokalnim vatrogascima i policijskim službama, patrolirala je obalom i koristila dronove za praćenje situacije.




“Ovakvi susreti s morskim psima nisu česta pojava u Teksasu. Kad se dogode ugrizi morskih pasa, to je obično slučaj pogrešnog identiteta morskih pasa koji traže hranu”, izjavili su dužnosnici.

Vlasti su savjetovale posjetitelje plaža da ostanu na oprezu. “Ako vidite velika jata mamaca u blizini obale, to obično znači da je grabežljivac u blizini. Ako uočite morskog psa u vodi, mirno izađite i pričekajte da predatorske divlje životinje prođu”, preporučili su dužnosnici.

Spustio kameru u more i užasnuo se: ‘Prvo sam ugledao ribe, a onda se pojavio on’




Što učiniti kada ga ugledate?

Morski psi su vrhunski predatori sa snažnim čeljustima i oštrim zubima, što ih čini opasnima za druge morske životinje, pa i za ljude. Mogu se kretati brzo i manevrirati efikasno, što im omogućava da lako napadnu plijen.

Privlače ih neobični pokreti ili zvukovi u vodi, što ih može navesti da napadnu ljude, osobito ako ih zamijene za njihov uobičajeni plijen. Napadi na ljude često su rezultat zamjene s plijenom poput tuljana ili riba. Morski psi nemaju dobro razvijen vid i često koriste druge osjete za lov, što može dovesti do napada iz greške. Neki napadi mogu biti rezultat zaštite njihovog teritorija ili hrane.

Prema tome, što učiniti ako ugledate morskog psa u moru? Ostanite mirni! Panično mahanje i brzi pokreti mogu privući pažnju morskog psa. Polako se udaljite, bez naglih pokreta. Udaljavajte se prema obali ili brodu.

Ako ste u skupini, okupite se zajedno kako biste izgledali veći i manje privlačni kao plijen. Ako je moguće, obavijestite druge plivače i spasioce o prisutnosti morskog psa. Prema tome, ne plivajte sami. Plivanjem u skupinama smanjujete rizik od napada. Pridržavanjem ovih mjera opreza možete smanjiti rizik od opasnih susreta s morskim psima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.