Kozmički bejzbol, Screenshot/Youtube

Kozmički bejzbol izgleda kao iz znanstvene fantastike: ‘Ovo je budućnost sporta’

Autor: Zlatko Govedić

Južni sveučilišni bejzbolski klub Tri-City Chili Peppers iz grada Colonial Heights (Virginia, SAD) zaokupio je široku pozornost svojim inovativnim igrama “kozmičkog bejzbola“, koje se igraju noću pod crnim svjetlima s UV-reaktivnom opremom.

Bejzbol je sport koji zahtijeva savršene uvjete rasvjete zbog prirode igre velike brzine pa je klub predstavio upečatljiv vizualni spektakl koristeći masivne crne svjetlosne instalacije uz UV-reaktivne uniforme, lopte, palice i baze, stvarajući scenu koja podsjeća na film znanstvene fantastike.

Unatoč početnom izazovu igranja u naizgled mrklom okruženju, igrači su se brzo prilagodili. “To je zapravo lakša atmosfera nego što bi većina ljudi mislila. Sve se vidi iznimno dobro”, kaže Chris Martin, vlasnik kluba.

‘Stvarno dobro iskustvo’

S njime se slaže i hvatač Jacob Lee. Naglašavajući važnost vježbe i udobnosti, rekao je za američke medije: “Ako možete dovesti sve na treninge i osjećati se ugodno i ako se svi mogu opustiti dok igraju, mislim da je to stvarno dobro iskustvo”.

Koncept kozmičkog bejzbola nastao je prije više od godinu dana kada je Martin primijetio upečatljiv vizualni efekt svjetlećih štapića razbacanih po terenu. Ono što je počelo kao hirovita ideja ubrzo se pretvorilo u održiv projekt.

Uz suradnju lokalnih tvrtki, uključujući J.W. Electric koji je razvio prototip i na kraju masivnu instalaciju crnog svjetla od 18.500 W, san je postao stvarnost. Osiguravanje potrebnih UV-reaktivnih uniformi i opreme predstavljalo je još jedan izazov, ali tim je uspio pronaći spremne dobavljače.




Tlo se otvorilo i progutalo nogometni teren, krivac je u podzemlju: ‘Izgleda kao iz nekog filma’

Velika investicija

Klub sada nudi svjetleće uniforme čak i entuzijastičnim gledateljima. Cjelokupna investicija u kozmički bejzbol procijenjena je na 100.000 dolara (93.285 eura), ali na koncu se isplatio svaki uloženi cent.




Prva kozmička utakmica bejzbola, održana 5. lipnja, postala je viralna online, što je dovelo do rasprodanih ulaznica za tada nadolazeću utakmicu 28. lipnja, kao i onu koja će se održati 20. srpnja.

Javnost je prihvatila novi zaokret u klasičnom sportu, a neki su ga čak prozvali “budućnošću bejzbola”. Iako ostaje za vidjeti hoće li kozmički bejzbol evoluirati dalje od medijske zanimljivosti, Tri-City Chili Peppers su zasigurno stvorili fenomen vrijedan gledanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.