Kraljevska palača u Abomeyu, Screenshot/Youtube

Konačno razotkrivena tajna gradnje poznate palače: Koristili su jezivu mješavinu

Autor: Zlatko Govedić

Tim francuskih znanstvenika otkrio je da je povijesna palača u zapadnoj Africi izgrađena korištenjem neobične i jezive mješavine ljudske krvi i bageta, vrste duge i tanke vrste francuskog peciva.

To otkriće odnosi se na pogrebnu kolibu unutar kompleksa palače u gradu Abomeyu na jugu Benina, bivšoj prijestolnici Kraljevine Dahomeja. Palača, koja stoji kao svjedočanstvo brutalne vladavine kralja Gheza (1818.-1858.), navodno je izgrađena korištenjem krvi 41 žrtve vudu (voodoo) žrtvovanja.

Nedavna studija daje vjerodostojnost toj legendi. Abomey, sjedište moći 12 kraljeva Dahomeja od početka 17. do početka 20. st., dugo se povezivao s takvim pričama o “ritualnim građevinskim praksama“.

Krvavocrveni zidovi pogrebne kolibe kralja Gheza, Foto: Charlier et al., Proteomics 2024.

Nekonvencionalni materijali

Kralj Ghezo, poznat po svojoj vojnoj sposobnosti i oštroj vladavini, navodno je popločao uličicu do svoje kolibe lubanjama i čeljusnim kostima svojih neprijatelja. Njegovo je prijestolje navodno počivalo na lubanjama četvorice poraženih vođa. U sklopu njegove palače nekonvencionalnim materijalima za gradnju ističe se pogrebna koliba.

Istraživači opisuju žbuku upotrijebljenu u zidovima kolibe kao mješavinu crvenog ulja, svete vode i krvi 41 žrtvene žrtve – broja koji je sveti u vudu praksama. Te su žrtve vjerojatno bile robovi ili zarobljenici.

Vudu kultura u Beninu, koja i danas postoji, koristi krvne žrtve, molitve i svetu vodu za posvećivanje zgrada ili animiranje predmeta poznatih kao fetiši.

Kako bi otkrili točan sastav žbuke, znanstvenici su upotrijebili tandemsku spektrometriju mase visoke razlučivosti, koja je iznenađujuće otkrila tragove pšenice, sastojka koji nije bio porijeklom iz supsaharske Afrike sve do Ghezove ere.




‘Veliki običaj’

Međutim, poznato divljenje kralja Ghezoa prema francuskom caru Napoleonu III. i njegova razmjena darova s ​​Francuskom sugeriraju da su francuski bageti mogli doći do Dahomeja i biti ugrađeni u žbuku kao dio žrtvene ponude.

Studija je također potvrdila prisutnost ljudskog hemoglobina i imunoglobulina, potvrđujući upotrebu ljudske krvi u vezivu zidova. Osim toga, otkrivena je kokošja krv, što je dodatno u skladu s vudu žrtvenim praksama.




Iako su točne okolnosti pod kojima je prikupljena krv ostale nejasne, smrt kraljeva Dahomeja često je obilježavana “velikim običajem”, ritualom koji je uključivao žrtvovanje do 500 žrtava.

Istraživači vjeruju da bi daljnja DNK analiza mogla razjasniti koliko je pojedinaca svojom krvlju pridonijelo izgradnji Ghezove grobnice. Ova revolucionarna studija ne samo da rasvjetljava arhitektonske prakse Kraljevine Dahomeja, već naglašava i složenu i često brutalnu kulturnu baštinu regije.

Katolkinja pronađena nakon više od 30 godina: ‘Ovo je čudo, mislili smo da je mrtva’

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.