Foto: Pixabay

Katolkinja pronađena nakon više od 30 godina: ‘Ovo je čudo, mislili smo da je mrtva’

Autor: Zlatko Govedić

Patricia Kopta, pobožna rimokatolkinja iz četvrti North Hills u Pittsburghu (Pennsylvania, SAD), koja je nestala 20. lipnja 1992., nakon više od 30 godina pronađena je živa u staračkom domu u Portoriku.

Njezin suprug, Bob Kopta, prijavio je njezin nestanak 27. studenog 1992. Poznata po svojim duhovnim vizijama i propovijedanju o nadolazećem nuklearnom ratu, njezin iznenadni nestanak bio je pokrenuo hitnu potragu.

Prvobitna istraga ukazivala je na to da je Patricia možda otputovala u Portoriko nedugo nakon nestanka. Tu teoriju podupiralo je uvjerenje njezine obitelji koja je ondje provela neko vrijeme tražeći Patriciju.

Zapanjujuće otkriće

Unatoč iscrpnim pretragama, pa čak i Bobovom savjetovanju s vidovnjakom i objavljivanju oglasa u portorikanskim novinama, Patricia je ostala nepronađena.

Godine neizvjesnosti uzele su danak na Boba, koji se nikada nije ponovno oženio i bojao se da bi svako neidentificirano tijelo moglo pripadati njegovoj ženi. Sedam godina nakon što je nestala, Patricia je zakonski proglašena mrtvom.

Lani je slučaj dobio zapanjujući preokret. Patricia, koja sada ima 83 godine, pronađena je kako živi u staračkom domu u Portoriku, 4400 km od svog doma u Pittsburghu. Prihvaćena je kao “osoba u potrebi” u lipnju 1999. nakon što je otkrivena kako luta u blizini kuće.




U početku suzdržana o svojoj prošlosti, Patricia je na kraju otkrila svoj identitet kad ju je počela pogađati demencija. Marljivi napori socijalne radnice doveli su do otkrića da Patricia dolazi iz Pennsylvanije.

DNK test potvrdio je njezin identitet, donijevši val olakšanja njezinom suprugu Bobu, koji sada ima 86 godina. “To je tužna stvar, ali to je olakšanje za mene. Kada vam žena nestane, vi ste osumnjičeni”, rekao je Bob na konferencija za novinare.

Magnetom upecao sef na dnu jezera: Kada ga je otvorio potpuno se zaprepastio




‘Ovo je velik šok’

Patricijino se mentalno zdravlje navodno počelo pogoršavati 1984., što je dovelo do čudnog ponašanja i naposljetku do njezina nestanka. Dijagnosticirana s megalomanijom i sumnjom na shizofreniju, Patricia je bila poznata po svojoj ekscentričnosti. Vjeruje se da je napustila Pittsburgh kako bi izbjegla moguću institucionalizaciju.

“Nakon 30 godina pokušavaš to zaboraviti”, primijetio je Bob i nastavio: “Sada mogu to zaboraviti. Znamo što se dogodilo i sada je zbrinuta. Mogla se vratiti kući bilo kada. Ali to je ono što je željela. Uvijek je govorila da želi otići u toplu klimu”.

Patricijina sestra, Gloria, otputovala je u Portoriko kako bi se ponovno susrela s njom nakon potvrde DNK. “Jako smo zahvalni što znamo da je Patty živa i zdrava. Dobro se brinu o njoj. Stvarno smo mislili da je mrtva sve te godine. Bio je veliki šok doznati da je još živa”, rekla je sestra. Vlasti su izvijestile da je Patricia tvrdila da je u Portoriko stigla na kruzeru iz Europe, iako je velik dio vremena koje je provela na otoku i dalje tajna.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.